Annons
Nyheter

Viltpassager ger en bra effekt

Trafik • Publicerad 7 maj 2022
Gå inte ut på vägen! Ta gräddfilen för djur under vägen i stället. Arkivbild.
Gå inte ut på vägen! Ta gräddfilen för djur under vägen i stället. Arkivbild.Foto: Geir Olsen

Specialbyggda passager för djur vid stora vägar har bra effekt, rapporterar SVT Västernorrland. Trafikverket har genomfört ett större forskningsprojekt, och undersökt hur djuren använder viltpassagerna berättar Annette Ekman, miljöspecialist på Trafikverket.

– Många djur tycker om att följa vattendrag och verkar inte bekymra sig om vägen, säger Ulrika Sundgren, projektledaren för E14 i Sundsvall till SVT.

Annons

Passagerna ska ha en viss höjd och bredd för att fungera för djuren, förklarar Annette Ekman.

Viltpassager började byggas på 2000-talet. Nu undersöks behovet vid alla större vägbyggen. I exempelvis Västernorrland har passager byggts vid E4 i Sundsvall och på E14 som blev klar för en tid sedan.

– Det kostar lite mer pengar. Vi har gjort bron vid E14 lite längre och nu ligger kostnaden på ungefär 15 miljoner, säger Ulrika Sundgren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons