Annons
Nyheter

Vingård startas i Uppsala

Ekonomi • Publicerad 10 maj 2020
Den nordligaste vinproducenten finns i dag i Flen i Södermanland. Det vill en producent i Uppsala ändra på. Arkivbild från en annan svensk vingård.
Den nordligaste vinproducenten finns i dag i Flen i Södermanland. Det vill en producent i Uppsala ändra på. Arkivbild från en annan svensk vingård.Foto: Björn Lindgren/TT

Länna Bruks dryckeshandel satsar på vingård i Ärna, Uppsala. Det blir Sveriges nordligaste vinproducent, enligt Föreningen Svenskt Vin, rapporterar UNT.

– Vi tycker att den (platsen) passar bra då det är ett solläge och att det ligger lite skyddat med ett skogsparti runt om. Det blir ett sorts mikroklimat som vi tror passar vinodling, säger Victor Rydén, en av grundarna, till tidningen.

Annons

Vingården är omkring en halv hektar stor. Där ska 1 000 rankor av druvsorten solaris samt 250 rankor av rondo planteras. Om fyra till fem år hoppas producenterna att den första årgången ska finnas till försäljning, men vilken typ av vin det blir är inte bestämt än.

– Men det känns spännande med mousserande vin måste jag säga, säger Rydén till UNT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons