Annons
Nyheter

Vinstras för Marginalen Bank

Vinsten rasade för nischbanken Marginalen Bank under årets första kvartal. Kreditförluster och värdeminskningar på så kallade derivat tynger resultatet för banken – som erbjuder lån på "upp till 350 000 kronor utan säkerhet" på sin hemsida.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2020
Nischbanken Marginalen Bank redovisar nettokreditförluster på 44,6 miljoner under årets första kvartal.
Nischbanken Marginalen Bank redovisar nettokreditförluster på 44,6 miljoner under årets första kvartal.Foto: Tomas Oneborg/SvD-TT

Marginalen Bank redovisar ett rörelseresultat på 600 000 kronor för första kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 20,6 miljoner under motsvarande kvartal 2019, skriver banken i en kvartalsrapport.

"Givetvis påverkas vi som många andra av det osäkra konjunkturläget som pandemiutbrottet medför", skriver bankens vd Ewa Glennow i en kommentar.

Annons

Räntenettot steg marginellt till 172 miljoner kronor, från 169 miljoner ett år tidigare.

Resultatet tyngs bland annat av en avsättning för att täcka befarade kreditförluster på cirka 20 miljoner kronor, som banken motiverar med att den ökar motståndskraften i balansräkningen. Det dras enligt banken även ned av försämrade marknadsvärden på räntederivat samt lägre återvinningar från förvärvade fordringsportföljer.

Totalt redovisar Marginalen Bank nettokreditförluster på 44,6 miljoner kronor för årets första kvartal, upp från 21,6 miljoner kvartalet före.

Bankens lönsamhet, mätt som avkastning på eget kapital, rasar samtidigt till 0,1 procent. Det kan jämföras med 6,6 procent kvartalet före.

Fakta: Nischbank med utlåning på 18 miljarder

Marginalen Bank bildades genom förvärvet av amerikanska Citibanks svenska konsumentverksamhet för tio år sedan. Verksamheten växte när moderbolaget köpte Telias inkassoverksamhet Sergel 2017. Vid utgången av årets första kvartal hade Marginalen Bank en total utlåning till allmänheten på 18 miljarder.

Konkurrenten Resurs Bank – som erbjuder lån på upp till 400 000 kronor "när du behöver det" på sin hemsida – gjorde i april en avsättning för befarade kreditförluster på 75 miljoner kronor med hänvisning till det osäkra ekonomiska läget och en förväntad högre arbetslöshet i coronakrisen.

Resurs Bank hade vid senaste årsskifte en utlåning till allmänheten på drygt 31 miljarder kronor.

Källor: Marginalen Bank, Resurs Bank

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons