Annons

Viruset stoppar inte sportlovsresandet

Sportlovsresandet närmar sig och många människor ska tränga ihop sig med andra i flygplan för att resa utomlands.
Men rädslan för att smittas av coronaviruset har inte ökat antalet avbokningar, enligt de stora resarrangörerna.
Coronaviruset/Resor • Publicerad 8 februari 2020
Statsepidemiologen Anders Tegnell. Arkivbild.
Statsepidemiologen Anders Tegnell. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi har inte egentligen sett någon större effekt i form av om- eller avbokningar till följd av viruset när det gäller sportlovet. Det är ingenting som skiljer sig från det normala, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo, till TT.

Årets sportlov sträcker sig mellan vecka sju och tio beroende på var i landet du bor. Många väljer att resa till varmare väder under lovet, eller kanske till skidåkning i Alperna.

Annons

Då ska de tränga ihop sig med många andra i flygplanen, samtidigt som medierapporteringen de senaste veckorna varit massiv om viruset – som smittar genom exempelvis hostningar och nysningar.

Men också researrangören Ving uppger att oron inte får folk att stanna hemma.

– Vi har fått en del frågor både vad gäller om- och avbokningar men det är i nuläget väldigt få som avbokar, säger kommunikationschef Fredrik Henriksson.

Frågar och undrar

Bara oro räcker inte för att ändra villkoren vid om- och avbokning. Henriksson påpekar att Ving följer myndigheternas rekommendationer.

– Så länge UD inte avråder från att resa är det normala av- och ombokningsregler som gäller, säger han.

Clara Larsson vill inte tillstå att viruset är en särskilt stor snackis just i resebranschen.

– Nej, det vet jag inte, men vi har fått lite samtal till vår kundtjänst med folk som frågar och undrar – men ingen större anstormning.

Ingen anledning

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsoinstitutet, tycker att det är förnuftigt att människor inte avstår från att resa.

– När det gäller den här typen av resor finns det absolut ingen anledning att bekymra sig för coronaviruset. I exempelvis Alperna och Sydeuropa finns det ingen spridning över huvudtaget, säger han.

Tegnell pekar på att spridningen till mycket stor del är koncentrerad till Kina och området kring staden Wuhan, där viruset först upptäcktes.

Annons

I de cirka 100 fall som dykt upp utomlands har personen snabbt kommit till vården och isolerats, och andra personer de haft kontakt med har identifierats – vilket förhindrat vidare spridning, säger han.

– Konklusionen av det är att någon spridning utanför Kina av det här viruset inte finns i dag.

Tomas Bengtsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons