Annons
Nyheter

Virussmitta i flyktingläger i Bangladesh

Bangladesh • Publicerad 14 maj 2020
Ett av flyktinglägren i sydöstra Bangladesh. Bilden är tagen den 12 april. Arkivbild.
Ett av flyktinglägren i sydöstra Bangladesh. Bilden är tagen den 12 april. Arkivbild.Foto: Shafiqur Rahman/AP/TT

Coronavirus har konstaterats i ett av flyktinglägren utanför Cox's Bazar i Bangladesh. Två personer i området som testat positivt för covid-19 har satts i karantän, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hjälparbetare har varnat för en katastrof om smittan sprids i de trånga lägren, som hyser mellan 60 000 och 90 000 personer per kvadratkilometer.

Annons

"Det finns bara uppskattningsvis 2 000 respiratorer i hela Bangladesh för en befolkning på 160 miljoner. I lägren för rohingyaflyktingar, där närmare en miljon människor bor, finns inga intensivvårdsplatser i dagsläget", skriver Rädda Barnen i ett uttalande.

Över 730 000 människor, främst ur rohingyabefolkningen i grannlandet Myanmar, flydde till Bangladesh 2017, då militären genomförde en omfattande insats i delstaten Rakhine.

Myanmar står inför rätta vid internationella brottsmålsdomstolen i Haag för det dödliga våldet i Rakhine. Det finns vittnesmål om omfattande övergrepp mot civila under militärinsatsen, men enligt Myanmar agerade armén mot väpnade grupper i regionen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons