Annons
Nyheter

Vita huset: Abort tillåtet om liv är i fara

USA • Publicerad 12 juli 2022
Kvinnor som har svåra medicinska åkommor till följd av graviditet måste även i fortsättningen erbjudas abort i USA, påminner Vita huset. Arkivbild.
Kvinnor som har svåra medicinska åkommor till följd av graviditet måste även i fortsättningen erbjudas abort i USA, påminner Vita huset. Arkivbild.Foto: Teresa Crawford/AP/TT

Efter det att flera delstater i USA skärpt sina abortlagar påminner nu Vita huset landets sjukhus om att de enligt lag är tvungna att erbjuda abort om mammans liv är i fara. Federala lagar om riktlinjer för akutsjukvård övertrumfar delstatslagar som förbjuder abort, slår USA:s hälsodepartement fast.

Om en läkare bedömer att en gravid patient lider av ett akut medicinskt tillstånd och att abort är den åtgärd som krävs "måste läkaren erbjuda den behandlingen," skriver myndigheten.

Annons

I ett brev till landets sjukhus skriver USA:s hälsominister Xavier Becerra:

"Det är av yttersta vikt att vårdgivare vet att läkares eller annan kvalificerad vårdpersonals professionella och lagliga plikt att erbjuda medicinsk behandling till en patient som har sökt sig till akuten och som bedöms lida av en akut åkomma föregriper alla motstridiga delstatslagar".

I dagsläget tillåts abort om kvinnans hälsa är i fara även i de amerikanska delstater som infört de striktaste abortlagarna, men hot om att sjukvårdspersonal som utför aborter kan åtalas har skapat förvirring bland läkare.

.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons