Annons

Vittne från återtagen by: Explosioner överallt

Kratrar, sönderskjutna hus och nedrivna elledningar. I byn Grakove märks spåren av Ukrainas motoffensiv i östra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 10 september 2022
Följderna efter en raketattack mot storstaden Charkiv, i närheten av av byn Grakove, i tisdags.
Följderna efter en raketattack mot storstaden Charkiv, i närheten av av byn Grakove, i tisdags.Foto: Andrii Marienko/AP/TT

– Det var skrämmande, säger 61-åriga Anatolij Vasilijev om striderna när ukrainska trupper återerövrade Grakove från ryssarna.

– Det var bombningar och explosioner överallt.

Annons

Enligt Vasilijev ska en del ryska soldater ha tagit människors telefoner, men han lyckades gömma sin för att kunna kontakta sin familj.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj återerövrades 30 byar och städer i offensiven.

Av Grakoves 800 invånare ska dock endast ett 30-tal vara kvar i byn.

Ukrainsk polis och en enhet från Charkivs lokala åklagarmyndighet har anlänt till byn för att utreda krigsbrott, då det enligt dem finns tecken på att tortyr och utomrättsliga avrättningar skett i byn.

Bybon Sergij Lutsaj berättar för AFP att ryska soldater under invasionens början tvingade honom att begrava döda kroppar under pistolhot.

– De kom hem till mig. Jag var med min 70-årige far. Jag var rädd att de skulle hota honom. De sa åt mig att följa med dem för att gräva ett hål, sa han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons