Annons
Nyheter

Volvochefen vill förbjuda bensinbilar

Ett förbud mot bensin- och dieselbilar vore en bättre lösning för att få bilister att gå över till elbilar än olika former av subventioner, anser Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.
Bilar • Publicerad 2 december 2020
Volvos vd tror att ett förbud mot bensin- och dieselbilar skulle vara rätt väg att gå. Arkivbild.
Volvos vd tror att ett förbud mot bensin- och dieselbilar skulle vara rätt väg att gå. Arkivbild.Foto: Volvo/TT

Ett välkommet uttalande, tycker Per Bolund, finansmarknadsminister och språkrör för Miljöpartiet. Att politikerna har börjat peka med hela handen, har bilindustrin uppenbarligen förstått, resonerar Bolund.

– Från 2030 kommer det inte att vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige. Det är ju jättebra att industrin ser det här som en möjlighet, säger han och påminner om överenskommelsen i januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

Mer effektivt

Annons

Håkan Samuelsson säger så här till tidningen Financial Times inför en konferens om framtidens bilar:

– Ingen kan bygga en framgångsrik och lönsam affärsverksamhet genom incitament. Medan tillfälliga incitament kan uppmuntra industrin att gå i rätt riktning kan det vara mera effektivt för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en elektrisk framtid, säger Samuelsson.

– Ju fler alternativ som hålls öppna ju långsammare kommer det att gå, säger Samuelsson i en webbsänd intervju med tidningen.

Om det i dag dyra priset på elbilarna:

– Om fem år kommer en elektrisk bil ligga på samma nivå som en motsvarande bil i dag, säger han.

Tidsfråga

Frågan är om Sverige kan gå före EU och förbjuda försäljning av fossildrivna bilar. Den utredning kring förbudet 2030 som ska presenteras 1 februari ska bland annat titta på den frågan.

– Utredningen kommer att titta på möjligheten att agera på nationell nivå och att agera på EU-nivå. Men vi ser ju att det är ett stort antal länder som tagit ett liknande steg som vi har tagit, säger Bolund.

– Så jag tror det är tidsfråga innan även EU-kommissionen kommer med ett sådant här förslag, fortsätter han.

Volvo Cars har målet att 50 procent av företagets bilmodeller ska vara helt elektriska 2025 medan övriga 50 procent är så kallade hybridmodeller. I nuläget har man dock bara en helt elektrisk bil, en variant på modellen XC40, i sortimentet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons