Annons
Nyheter

Vulkanutbrott i ryska Fjärran östern

En av jordens mest aktiva vulkaner, belägen på Kamtjatkahalvön i ryska Fjärran östern, har fått ett utbrott.
Ryssland • Publicerad 11 april 2023
Sjivelutj är en av de största vulkanerna på Kamtjatka. Så här såg det ut när den fick ett utbrott i november förra året. Arkivbild.
Sjivelutj är en av de största vulkanerna på Kamtjatka. Så här såg det ut när den fick ett utbrott i november förra året. Arkivbild.Foto: Yury Demyanchuk/Ryska vetenskapsakademin via AP/TT
Kamtjatkahalvön ligger i Rysslands östra ände och sträcker sig mot Japan.
Kamtjatkahalvön ligger i Rysslands östra ände och sträcker sig mot Japan.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Lava och aska pyser ut ur vulkanen Bezymjannyj på Kamtjatkahalvön. Bilden togs i lördags.
Lava och aska pyser ut ur vulkanen Bezymjannyj på Kamtjatkahalvön. Bilden togs i lördags.Foto: Yury Demyanchuk/Ryska vetenskapsakademin via AP/TT

Ett askmoln från vulkanen Sjivelutj har stigit omkring 15 kilometer över havet och hotar flygtrafik som passerar i området, enligt de lokala myndigheter som håller ögonen på halvöns många vulkaner. Askan har spridits med vinden över stora områden.

Invånare i regionen uppmanas att hålla sig hemma.

Annons

Sjivelutj är den mest aktiva vulkanen i Ryssland och den nordligast belägna vulkanen på Kamtjatka. För några dagar sedan skedde ett utbrott i vulkanen Bezymjannyj, som ligger lite längre söderut.

Kamtjatkahalvön ligger längs med den vulkaniskt aktiva "eldringen" som omger Stilla havet. På den glesbefolkade halvön finns ett 60-tal vulkaner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons