Annons
Nyheter

WHO: Var vaksam när samhällen öppnar upp

Faran för smittspridning av coronaviruset är långt ifrån över och en andra våg av smitta hotar, varnar WHO.
Coronaviruset • Publicerad 11 maj 2020
Mike Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, och världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Mike Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, och världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

"Extrem vaksamhet" är av största vikt när samhällen långsamt lämnar den nedstängning som coronakrisen krävt. Uppmaningen från Världshälsoorganisationen WHO på måndagen kom medan många länder i Europa lättade på sina restriktioner samtidigt som statistiska tecken tyder på att smittrisken är långt ifrån över.

Tyskland rapporterar nu en ökning av covid-19-infektioner sedan landet lättat något på sina regler, Sydkorea likaså.

Annons

Mike Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, utfärdade uppmaningen om försiktighet på en presskonferens i Genève, där han inskärpte vikten att snabbt upptäcka och hejda nya smittkluster för att undvika en andra våg av smitta.

– Det är av största vikt att vi framhåller exempel på länder som är villiga att öppna sina ögon och villiga att behålla dem öppna, sade Ryan som betonade faran att "blint köra genom denna kris", utan att nämna specifika stater.

På presskonferensen konstaterade WHO att studier visar att antalet personer som utvecklat antikroppar mot sjukdomen är lägre än väntat, vilket innebär att en stor del av befolkningen i de aktuella länderna fortfarande är mottaglig för viruset.

– Till dess att det finns ett vaccin är de omfattande åtgärder (som vidtagits) det mest effektiva sättet att stoppa viruset, sade WHO-chefen Tedros Ghebreyesus och uppmanade till en långsam och stadig avveckling av restriktioner.

Och att förlita sig på så kallad flockimmunitet?

– Det är verkligen en mycket, mycket farlig kalkylering, svarade Mike Ryan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons