Annons
Nyheter

WHO varnar för fetmaepidemi i Europa

Nästan var fjärde vuxen europé lider av fetma enligt Världshälsoorganisationen (WHO), som kallar situationen för en "epidemi".
Övervikt och fetma skördar varje år över en miljon liv i Europa.
Hälsa • Publicerad 3 maj 2022
I Europa har problemet med övervikt ökat med nästan 140 procent under de senaste fem årtiondena, enligt en WHO-rapport. Arkivbild.Foto: NTB/TT

13 procent av alla dödsfall, 1,2 miljoner årligen, i Europa orsakas av fetma, skriver WHO i en färsk rapport. Fetma kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar och en rad olika cancerformer.

I Europa har problemet med övervikt enligt rapporten ökat med 138 procent under de senaste fem årtiondena. Det betyder att nästan en fjärdedel av alla vuxna européer lider av fetma.

Annons

Mellan 2006 och 2016 ökade antalet som lider av fetma med 21 procent i Europa. 2016 var 59 procent av alla vuxna och nästan vart tredje barn överviktiga. 1975 låg andelen överviktiga vuxna på 40 procent.

Problemet med övervikt är än så länge bara större i USA enligt WHO.

Covid-19 bidrog

"Ett förhöjt BMI, kroppsmasseindex, är en stor riskfaktor för icke smittsamma sjukdomar, inklusive cancer och hjärt- och kärlsjukdomar", säger WHO:s Europachef Hans Kluge i rapporten.

Enligt WHO orsakar fetma åtminstone 13 olika typer av cancer och orsakar årligen omkring 200 000 nya fall av cancer. Siffran kommer att stiga ytterligare.

WHO skriver att det är troligt att också coronapandemin har bidragit till den negativa utvecklingen. Nedstängda samhällen har främjat en stillasittande livsstil.

Pandemin avslöjade dessutom ytterligare hälsorisker kopplade till övervikt, eftersom personer som lider av övervikt till exempel oftare behöver vårdas på intensivavdelningar efter att ha insjuknat i covid-19.

Kräver förändring

Rapporten konstaterar också att orsakerna till fetma är mer komplexa än enbart kombinationen av ohälsosam kost och stillasittande. Det att Europa är starkt digitaliserat kan bidra till den negativa trenden, inklusive marknadsföring av ohälsosam mat och nätspel – speciellt riktad till barn.

WHO kräver snabba förändringar för att stoppa den negativa utvecklingen i Europa. Man vill se förebyggande åtgärder och att man främjar en hälsosam livsstil. Beskatta sockerhaltiga drycker, subventionera hälsosam mat och begränsa marknadsföringen av ohälsosam mat till barn, skriver organisationen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons