Annons
Nyheter

WHO vädjar: Sänk inte garden

Ett dystert rekord i antalet bekräftade nya fall av covid-19 har satts globalt. WHO varnar nu världen för att slappna av i tron att det värsta är över.
Coronaviruset • Publicerad 9 juni 2020
"Det största hotet nu är att vi nöjer oss", säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Det största hotet nu är att vi nöjer oss", säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.Foto: Salvatore Di Nolfi

Coronaviruspandemin fortsätter att förvärras världen över, framhåller Världshälsoorganisationen, WHO, i en varning riktad till världens ledare under måndagen.

Viruset, som har tagit fler än 400 000 människors liv, sprider sig nu som allra värst på de amerikanska kontinenterna.

Annons

– Även om situationen i Europa förbättras så förvärras den globalt, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Över 100 000 nya fall har rapporterats nio av de senaste tio dygnen, och i går (söndag), rapporterades över 136 000 fall – flest under ett enskilt dygn hittills, säger han.

Slappna inte av

Tio länder, främst i de amerikanska kontinenterna och södra Asien, stod för nästan 75 procent av söndagens rekordökning.

I de länder där läget nu förbättras är det största hotet just nu att man slappnar av och nöjer sig, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Globalt är de allra flesta fortfarande mottagliga för viruset. Drygt sex månader in i den här pandemin är det inte läge för något land att sänka garden.

Protestera säkert

WHO:s generalsekreterare kommenterade även de stora protester mot rasism och polisövervåld som har ägt rum i USA och andra delar av världen efter den svarte amerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis för två veckor sedan. Polisen misstänks nu för dråp.

– WHO ställer sig bakom jämlikhet och den globala rörelsen mot rasism. Vi förkastar all form av diskriminering, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han vädjar dock till demonstranterna att protestera på ett säkert sätt.

– Håll en meter från varandra så långt det går, tvätta dina händer, hosta inte rakt ut och använd en mask om du går ut och protesterar, säger han, och understryker framför allt vikten av att stanna hemma om man är sjuk.

Fakta: Världshälsoorganisationen

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons