Annons

Yellen: Kina försiktigt med Rysslandsstöd

USA:s finansminister Janet Yellen säger att Kina hittills inte har varit till särskilt mycket hjälp för att stötta den ryska ekonomin från västs omfattande sanktioner.
USA • Publicerad 11 mars 2022
Nästa månad kommer man se höjda priser i USA, tror Janet Yellen.
Nästa månad kommer man se höjda priser i USA, tror Janet Yellen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Hamnarna i Svarta havet är stora nav för vetehandel.
Hamnarna i Svarta havet är stora nav för vetehandel.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Kina går en balansgång mellan sin samarbetspartner Ryssland och väst, som enats i sina fördömanden och sanktioner mot den ryska invasionen av Ukraina. Det har spekulerats i att Ryssland skulle vända sig till sin granne i syd för att dämpa effekterna av de omfattande sanktionerna som riktats mot landet.

Men Janet Yellen ser ingen betydande hjälp från Kina än i alla fall.

Annons

– De köper rysk olja, och kan möjligtvis köpa mer, men det finns begränsningar gällande förmågan att skeppa olja till Kina, säger hon i en intervju med CNBC, och fortsätter:

– Kinesiska banker gör mycket affärer med väst, och bryr sig mycket om relationerna med USA och Europas finanssystem, och verkar vara väldigt försiktiga kring hur villiga de är att göra affärer med Ryssland.

Värre för utvecklingsländer

Yellen spår dyrare priser i USA och Europa till följd av kriget.

– Det är ingen tvekan om det. Vi har sett väldigt betydande oljepriser, och jag gissar att vi nästa månad ser ytterligare bevis på att Putins krig mot Ukraina påverkar amerikansk inflation.

Ryssland är värdens största veteexportör, och Ukraina är världens femte största. Ukraina har sedan tidigare meddelat att man stoppar veteexporten. Dessutom har verksamheten vid flera hamnar i Svarta havet stoppats eller minskat till följd av kriget.

– Vi ser påverkan på matpriser, och jag tror att det kan ha en väldigt allvarlig effekt på en del väldigt sårbara utvecklingsländer, säger Yellen till den amerikanska tv-kanalen.

Högre inflation

Högre priser på metallerna palladium och nickel, där Ryssland är stor exportör, leder till följdeffekter som dyrare delar, till exempel katalytisk avgasrening i bilar och batterier.

– Det blir fler problem i leveranskedjorna, kortsiktigt, och det leder till högre inflation i USA, så väl som Europa, säger Yellen.

Trots effekten tycker hon att det är ett pris värt att betala för att stå upp mot Ryssland.

– Vi har designat sanktionerna så att de har maximal påverkan på Ryssland, medan det blir mildare följdeffekter för alla andra, inklusive USA. Men det är inte realistiskt att tro att vi kan införa åtgärder av den här omfattningen utan att själva känna av konsekvenserna, säger hon till CNBC.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons