Annons

Sökes: Tiotusentals boenden för ukrainare

Migrationsverket begär 12 000 evakueringsplatser för Ukrainaflyktingar hos kommunerna – snabbt. Och regeringen och verket tror att det på sikt kan behövas tiotusentals boendeplatser utöver det.
Ukrainakriget • Publicerad 9 mars 2022
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) kommenterar flyktingsituationen till följd av Rysslands invasion av Ukraina.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) kommenterar flyktingsituationen till följd av Rysslands invasion av Ukraina.Foto: Jessica Gow /TT

– Vi står mitt i den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, sade migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff.

Hittills har minst 3 500 personer kommit till Sverige från Ukraina sedan kriget bröt ut den 24 februari.

Annons

Migrationsverket har nu skickat en begäran till länsstyrelserna om få använda 3 000 av kommunernas evakueringsplatser omedelbart och ytterligare 9 000 platser skyndsamt.

Det kan handla om campingplatser och gymnastiksalar.

Migrationsverket håller på att upphandla bostäder, men hinner inte med i den takt behovet ökar.

"Därför vänder vi oss till kommunerna för hjälp", säger Magnus Önnestig, operativ chef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Verket förbereder för 30 000 boendeplatser över landet, tillgängliga inom några månader.

Men det kommer sannolikt att behövas långt fler platser enligt migrationsministern.

Lager och hallar

Regeringen förbereder därför ett uppdrag till Migrationsverket för att ta fram tillfälliga flyktingboenden, exempelvis tält. Ygeman nämner också mässhallar och lagerlokaler som akuta boendelösningar.

– Kommer det väldigt många människor på kort tid behöver vi hitta sätt för att ge dem tak över huvudet, säger han.

Många av dem som har anlänt hittills har ordnat boende hos släktingar och vänner.

EU:s massflyktsdirektiv började gälla den 4 mars. Det innebär att ukrainska medborgare har rätt till skydd, uppehållstillstånd och arbetstillstånd oavsett vilket EU-land de kommer till.

"Vår beskärda del"

Annons

Två veckor in i kriget har över två miljoner människor – de flesta kvinnor och barn – flytt Ukraina och då mest till grannländer som Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien.

Någon begäran om att Sverige ska ta över en del av flyktingarna har inte inkommit, enligt Ygeman.

– Jag har mycket svårt att se att Sverige kommer att vara i en situation där vi kan ta emot en omfördelning från andra länder, säger Ygeman.

– Vi har en ganska stark tillströmning till Sverige. Det är nog mycket troligt att vi kommer att ta vår beskärda del av flyktingar från Ukraina genom dem som kommer till Sverige självmant.

Regeringens resonemang om hur stor andel Sverige bör ta utgår från hur stor andel Sveriges ekonomi och befolkning är sett till hela EU. Det handlar om några procent. Översatt i antal flyktingar innebär "Sveriges andel" uppemot 50 000 om det är två miljoner som lämnar Ukraina för EU, det dubbla om det är fyra miljoner.

Infrastrukturdepartementet förbereder ett förslag om att återinföra tillfälliga id-kontroller på bussar och tåg, och färjor till Sverige från utlandet. Sådana kontroller infördes under flyktingkrisen 2015.

Ha koll

– Det är för att vi tidigare ska ha koll på vilka som är på väg till Sverige, säger Anders Ygeman.

Ett förslag om obligatorisk id-kontroll på färjor till Sverige har redan skickats ut på remiss. I praktiken kollar rederierna redan passagerarnas identitet, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Men för att vara på den säkra sidan ser vi till att det blir obligatoriska id-kontroller. Alla ska registreras så att vi får god information om vilka som kommer och att de får ett bra mottagande, säger Eneroth.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons