Annons
Nyheter

Stockholm nominerar Andersson som S-ledare

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ha Magdalena Andersson som ny S-ledare.
Även Stockholms läns partidistrikt stöttar finansministern – och har fattat beslut att nominera Andersson som partiledare.
Politik • Publicerad 8 september 2021
S-distrikten Stockholm, Skåne, Värmland, Halland, Skaraborg och Fyrbodal har nominerat Magdalena Andersson som ny partiledare. Arkivbild.
S-distrikten Stockholm, Skåne, Värmland, Halland, Skaraborg och Fyrbodal har nominerat Magdalena Andersson som ny partiledare. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Magdalena Andersson och Mikael Damberg fotograferade inför valet 2018. Arkivbild.
Magdalena Andersson och Mikael Damberg fotograferade inför valet 2018. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ulf Bjereld. Arkivbild.
Ulf Bjereld. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Stockholmsdistriktets beslut togs under ett möte på onsdagskvällen och var enhälligt.

– Vi är väldigt glada över att vi i kväll fattat ett enhälligt beslut att nominera Magdalena Andersson till partiordförande. Hon är rätt person, är en skicklig debattör och har en kompetens som ingen kan ifrågasätta, säger S-distriktets ordförande Åsa Westlund till TT.

Annons

Hon beskriver stödet för Andersson som brett bland distriktets medlemmar.

– Det är ett tufft jobb som väntar. Det kommer att vara till fördel om hon kan väljas med bred marginal.

Damberg stöttade

Tidigare under onsdagen kom beskedet att Mikael Damberg ger Andersson sitt stöd. Han har beskrivits som den siste som hade kunnat utmana till posten.

– Jag kan berätta att jag inte är en kandidat till partiledare i Socialdemokraterna. De som känner mig vet att jag inte varit det under lång tid – jag har fattat mitt beslut för länge sedan, säger Mikael Damberg på en pressträff.

Han tycker att Magdalena Andersson är en stark kandidat som bevisat sig inte bara i Sverige utan även internationellt.

– Hon har också en förmåga att ena partiet inför den viktiga valrörelsen. Hon är rätt kvinna att leda det socialdemokratiska partiet till valvinst, säger han.

Finansministern får också stöd av LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

– Personligen tycker jag det är ett alldeles utmärkt val, men från LO:s styrelse tar vi inte ställning i frågan.

Siste utmanaren

Mikael Damberg har av många S-kännare betraktats som den hetaste kandidaten till att utmana Magdalena Andersson om partiledarposten.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat, tycker att inrikesministerns besked var väntat.

Annons

– I högsta grad. Det verkar komma en eller två om dagen nu som förklarar att de inte står till förfogande och efter att så många tidigare gjort det nu så inser han att stödet för Magdalena Andersson är så pass starkt, och då ser han heller inga skäl att kandidera.

TT: Var han den siste att kunna utmana henne?

– Jag tror att han var den siste av de förväntade kandidaterna. Sedan finns det outsiders som Annika Strandhäll och Lena Hallengren som man kanske inte kunde utesluta var intresserade.

Om Magdalena Andersson tidigt hade sagt att hon inte vill ha jobbet, då hade det blivit ett svårförutsägbart öppet race, säger Ulf Bjereld.

– Hennes tystnad tolkas av alla som att hon är villig att ta uppdraget. Det skulle bli väldigt konstigt om hon efter alla dessa tunga nomineringar och uppmuntrande ord plötsligt skulle säga till valberedningen att hon inte är intresserad. Det skulle vara en mycket märklig situation.

Flera ministrar

Tidigare har energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist uttalat sitt stöd för Magdalena Andersson. På onsdagen backas hon också av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

– Det är en väldigt stark politiker, mitt partidistrikt Uppsala län kommer i slutet av den här veckan ta ställning till vilken kandidat vi nominerar, säger han.

Utöver Stockholms län har S-distrikten Skåne, Värmland, Halland, Skaraborg och Fyrbodal nominerat Andersson som ny partiledare. SSU har också lagt in sitt ord för henne.

Frågan är då varför hon dröjer.

– Det är möjligt att budgetprocessen är så intensiv att hon vill ha allt fokus på den, men det finns ingen naturlag som säger att hon måste träda fram vid en viss tidpunkt, säger Ulf Bjereld. Det kan också vara så att hon vill vänta till nomineringstiden gått ut, och att hon vill avvakta så att alla får nominera först.

Väcker hon entusiasm?

Annons

Den 1 oktober går nomineringstiden ut för distrikten. Ny partiledare för Socialdemokraterna väljs på partiets kongress i början av november.

Efter det skiftar fokus till statsministeromröstningen, som måste hållas efter att Stefan Löfven avgått, och budgetomröstningen där regeringen och inte minst Magdalena Andersson ska sammanfoga viljorna hos både Centern och Vänsterpartiet.

– Då blir det också fokus på det interna stödet inom socialdemokratin. Att det finns en bred enighet om att hon ska nomineras tycker jag är klart bevisat, men kommer hennes besked att väcka entusiasm? Det är fortfarande en öppen fråga, säger Ulf Bjereld.

Fakta: Processen

Stefan Löfven meddelade i sitt sommartal den 22 augusti att han avgår vid partiets kongress i Göteborg den 3–7 november. Direkt efter avser han att lämna in sin begäran om att även avgå som statsminister till riksdagens talman.

Valberedningen i partiet har bett partidistrikten att lämna in sina förslag senast den 1 oktober.

Sex distrikt samt SSU har redan gjort det och de har nominerat Magdalena Andersson.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons