Annons
Nyheter

Yrkar på fängelse för mord på treåring

Den treåriga flickan hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari. Rättegången mot hennes mamma, som åtalats misstänkt för att ha mördat flickan, har nu avslutats. Åklagaren yrkar på att kvinnan ska dömas till fängelse för mord, medan försvaret anser att det var en olyckshändelse och att mamman ska frias.
Brott • Publicerad 4 juni 2020
Åklagaren yrkade i sin slutplädering på att den treåriga flickans mamma ska dömas till fängelse för mord.
Åklagaren yrkade i sin slutplädering på att den treåriga flickans mamma ska dömas till fängelse för mord.Foto: Johan Hallnäs/TT

Under förhandlingens sista dag i Norrköpings tingsrätt yrkade åklagare Anna Lander på att mamman ska dömas för mord alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Detta på grund av sin underlåtenhet att ingripa för att skydda flickan från våld och förgiftning, och för att inte omgående ha tillkallat sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

Långvarigt lidande

I sitt slutanförande kallade Anna Lander fallet en hemsk historia.

Annons

– Det är inte hemsk historia bara för att hon dog, utan det handlar också om att hon utsatts för ett långvarigt lidande, sade Anna Lander.

Enligt åklagaren har mamman, tillsammans och i samförstånd med annan, dödat flickan genom att utdela trubbigt våld och ge henne narkotiska preparat. Hon menar att det är ställt utom rimligt tvivel att paret gjort detta, och att mamman visat likgiltighet när hon inte kallade på ambulans.

– Det är hon som ska bära ansvar för hennes död. Det var hon som hade vårdnaden om henne och skulle ha skyddat henne från våld, sett till att hon mådde bra och att hon fick vård. Det är ingen annan som har det ansvaret och den insynen i flickans liv, sade Anna Lander.

Åklagaren yrkade också på att mamman ska dömas för synnerligen grov misshandel av flickan för att ha försatt henne i vanmakt genom att ge henne olika läkemedel och preparat. Åklagaren anser också att mamman ska dömas för brott mot griftefriden, alltså att hon behandlat flickans kropp på ett skymfligt sätt.

Anna Lander anser att straffet ska vara fängelse, men specificerade inte hur långt straffet ska vara eftersom det finns en rekommendation om att mamman ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

En olyckshändelse

Mamman har hela tiden förnekat brott och hennes försvarsadvokat Per Oehme säger att försvarets inställning är att det var en olyckshändelse. Därför anser han att kvinnan ska frias på samtliga åtalspunkter. Han krävde dock inte att hon ska försättas på fri fot, eftersom hon fortfarande står under rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten beslutade efter en kort överläggning att mamman ska vara kvar i häkte till annat meddelas. Rätten fortsätter överläggningarna och meddelar sitt beslut under fredagen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons