Annons
Nyheter

Ytterhögerns toppnamn klara för franska valet

Det satt långt inne, men Marine Le Pen och Éric Zemmour – den radikala högerns främsta namn – får lov att ställa upp i Frankrikes presidentval.
Konkurrensen om väljarna riskerar dock att bli bägges fall.
Frankrike • Publicerad 2 mars 2022
Marine Le Pen och Éric Zemmour gör upp om ytterhögerns väljare för att få utmana Emmanuel Macron om presidentskapet. Arkivbild.
Marine Le Pen och Éric Zemmour gör upp om ytterhögerns väljare för att få utmana Emmanuel Macron om presidentskapet. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Enligt reglerna måste varje kandidat samla minst 500 formella sponsorskap bland Frankrikes tusentals folkvalda, vilket framför allt handlar om borgmästare i landets upp emot 35 000 kommuner.

Marine Le Pen, som leder nationalistpartiet Nationell samling (RN), ställde härom veckan in sina kampanjmöten för att lägga kraft på att samla in ytterligare ett par hundra röster. Enligt den senaste uppdateringen på konstitutionsrådets hemsida har hon lyckats samla 503 stycken.

Tar ut varandra?

Annons

Éric Zemmour, den radikale debattören som utmanar Le Pen om rösterna på högerflanken, har samlat fler än 600. Därtill har Nicolas Dupont-Aignan, en annan nationalist som tidigare utmanat Le Pen, kvalificerat sig.

I presidentvalet går de två kandidater som får mest stöd i den första omgången vidare till en avgörande duell. Zemmour har lockat till sig många av Le Pens väljare och bägge kandidater har omkring 15 procents stöd i de senaste mätningarna. Risken är således att ingen av dem får tillräckligt stöd för att gå vidare.

De två ytterhögerkandidaterna har för närvarande mest stöd bland president Macrons utmanare, men tätt bakom dem ligger Republikanernas Valérie Pécresse och bakom henne vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Den tidigare socialistministern Christiane Taubira gick vinnande ur ett "folkets primärval" som arrangerades för att samla den splittrade vänstern, men hon fick för få sponsorer och meddelade på onsdagen att hon hoppar av.

Tradition väger tungt

Hittills har totalt elva kandidater kvalificerat sig.

De etablerade partiorganisationerna har fördel: Republikanernas Valérie Pécresse har fått flest sponsorer, med nästan 2 500, president Emmanuel Macron har nästan 1 800, och Socialistpartiets Anne Hidalgo har tredje flest samtidigt som hon ligger långt efter i opinionsmätningarna.

Senast på fredag behöver kandidater ha samlat 500 sponsorskap för att få ställa upp i valet. Vissa sponsorer har argumenterat för att man bör stötta stora kandidater även om man inte håller med dem, för demokratins skull. Andra håller hårt på reglerna och vägrar principiellt att stötta meningsmotståndare.

Fakta: Kvalificerade kandidater

Elva kandidater har hittills kvalificerat sig till Frankrikes presidentval genom att samla 500 sponsorröster från folkvalda politiker landet över. Här är de, sorterade efter antal sponsorer:

Valérie Pécresse, konservativa Republikanerna (Les républicains)

Emmanuel Macron, mittenorienterade Republiken på väg (La république en marche)

Anne Hidalgo, socialdemokratiska Socialistpartiet (Parti socialiste)

Jean-Luc Mélenchon, vänsterpartiet Okuvade Frankrike (La France insoumise)

Yannick Jadot, miljöpartiet De gröna (Les verts)

Éric Zemmour, högerradikala Återerövring (Reconquête)

Fabien Roussel, Franska kommunistpartiet (Parti communiste français)

Jean Lassalle, landsbygdspartiet Résistons (ungefär Vi gör motstånd)

Nathalie Arthaud, kommunistiska Arbetarkampen (Lutte ouvrière)

Nicolas Dupont-Aignan, nationalistiska Debout la France (ungefär Stå upp/återupprätta Frankrike)

Marine Le Pen, nationalistiska Nationell Samling (Rassemblement National, tidigare Nationella fronten)

Valets första omgång hålls den 10 april och den andra två veckor senare, den 24 april.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons