Annons
Nyheter

Färre nya fall i de värst drabbade länen

Över 3 200 personer har avlidit av covid-19 i Sverige och nästan 26 000 har smittats. Men utvecklingen är stadig, och situationen inom sjukvården är något lugnare, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
Coronaviruset • Publicerad 9 maj 2020
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Arkivbild
Anders Tegnell, statsepidemiolog. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT
Sjukhuspersonal i arbete utanför akutmottagningen på Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm. Arkivbild
Sjukhuspersonal i arbete utanför akutmottagningen på Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 220 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 45 personer det senaste dygnet, men som vanligt kan man räkna med en viss eftersläpning under helger.

– Sifforna är förväntade. Det har varit en ganska stadig utveckling under en ganska lång tid. Det är lite lugnare även inom sjukvården, även om det fortfarande är väldigt tufft, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Skiftning från Stockholm

Annons

Även när det gäller antalet dödsfall kan man se en minskande trend, enligt Anders Tegnell.

1 693 personer har eller har fått intensivvård. Totalt har 25 921 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

– Det sker en sakta skiftning från Stockholm till övriga delar av landet.

Men även i de hårdast drabbade länen sett till befolkningsmängd, Sörmland och Östergötland, syns det en nedgång av antalet nya fall.

– Där syns en ännu tydligare nedgång än i Stockholm, säger Tegnell och lyfter sedan vikten av att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer genom att hålla avstånd, undvika resor och stanna hemma för att nedgången ska fortsätta.

"Håll avståndet"

TT: Utrikesminister Ann Linde sa i dag att utrikesresor inte kommer vara möjliga i sommar. Men inrikesresorna hänger på era rekommendationer – hur blir det där?

– Vi kommer med en samlad bedömning i slutet av månaden.

TT: Blir ni nervösa att svenskarna inte ska klara av att hålla sig inomhus nu när det är fint väder?

– Nej. Det är inte dumt att vistas ute, så länge man ser till att hålla avståndet, säger Anders Tegnell.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons