Annons
Nyheter

Ytterligare fällor hittade på Alvaret

Insektsfällor med dödligt gift har hittats på Alvaret på Öland, och allt fler dyker upp dag för dag. I fällorna har flera exemplar av en utrotningshotad skalbagge hittats döda.
Natur • Publicerad 9 juni 2020
Under tisdagen hittades 20 nya fällor på Stora Alvaret. Misstanken är att alvarlarvmördaren är målet med fällorna.
Under tisdagen hittades 20 nya fällor på Stora Alvaret. Misstanken är att alvarlarvmördaren är målet med fällorna.Foto: Mats Lindeborg Länsstyrelsen Kalmar/TT

– Vi är djupt oroade över omfattningen av detta, säger Helena Lager, koordinator för hotade arter på länsstyrelsen i Kalmar.

Det var i helgen som TT först kunde rapportera om insektsfällorna på Öland. Då hade drygt 100 fällor hittats, sedan dess har siffran stigit till 136.

Annons

– Vi är djupt oroade över omfattningen av detta, säger Helena Lager.

Fällorna, som består av nedgrävda saftmuggar fyllda med gift, tros vara utplacerade för att fånga alvarlarvmördaren, en rödlistad insekt. Den bedöms vara starkt hotad och finns i Norden bara på Stora Alvaret. Skalbaggarna kan sedan säljas eller bytas av exempelvis samlare.

På tre olika platser har man hittat fällor.

– Vi tror att de satts ut samtidigt allihopa. De är nedgrävda längs olika linjer med bara några meter mellan dem.

31 skalbaggar har hittills hittats döda, men Helena Lager tror att det finns fler fällor. Länsstyrelsen uppmanar alla som kan ha sett någonting att höra av sig, eftersom insamlandet och dödandet av alvarlarvmördare kan dränera hela området på skalbaggen.

Fakta: Finns bara på Öland

Alvarlarvmördare (Calosoma reticulatum) förekommer i Norden bara på Öland. Den förekommer även i mellersta och nordöstra Europa över till västra Sibirien och Kazakstan.

Populationen på Öland är också en av få i Europa där arten uppträder regelbundet.

Den lever bland annat vid sandiga marker – tallhedar, skogsstäpper, ljunghedar, öppna hedar och dynlandskap.

Skalbaggen, av jordlöpartyp, är bred och klumpig, 24–30 mm lång.

Ovansidan är metallgrön medan ben och antenner är svarta.

Skalbaggarna är aktiva på dagtid och påträffas ofta i solskenet, främst under fortplantningstiden maj-juni.

De kan bli flera år gamla.

Källor: Naturvårdsverket och SLU Artdatabanken

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons