Annons

USA: Nordkorea förser Ryssland med ammunition

Nordkorea förser Ryssland med ammunition för bland annat artilleripjäser, misstänker USA.
Ukraina • Publicerad 2 november 2022
Fraktfartyg ligger för ankar i Marmarasjön.
Fraktfartyg ligger för ankar i Marmarasjön.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

– Vi övervakar situationen för att kunna avgöra om leveranserna verkligen når fram, säger John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd.

Enligt USA försöker Nordkorea maskera exporten genom att hävda att den är ämnad för länder i Afrika och Mellanöstern. Kirby säger att det rör sig om "avsevärda mängder" ammunition, utan att precisera sig närmare.

Annons

– Men vi tror inte att det rör sig om tillräckligt stora mängder för att förändra utgången av kriget, säger han.

I september uppgav USA att Ryssland då var på väg att köpa raketer och annan militär materiel från Nordkorea.

I juli erkände Nordkorea formellt de två så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, som utropades av ryskstödda separatister med nära band till Moskva i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

Under tisdagsdygnet avfyrade Ryssland enligt USA närmare 100 robotar riktade mot Ukrainas vatten- och elförsörjning.

– Med fallande temperaturer är de här ryska attackernas mål att förvärra civilbefolkningens lidande, vilket gör de särskilt avskyvärda, säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price och lägger till att USA fortsätter att arbeta för att förstärka Ukrainas luftförsvar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons