Annons

Kraftig raketattack mot centrala Charkiv

En raketattack uppges ha riktats mot en myndighetsbyggnad i centrala Charkiv på tisdagsmorgonen.
De ryska attackerna har intensifierats under natten och en 64 kilometer lång rysk militär konvoj närmar sig Kiev, enligt nya satellitbilder.
Ukraina • Publicerad 1 mars 2022
En rysk konvoj som fångats på satellitbilder uppges ha nått fram till huvudstaden Kievs utkant.
En rysk konvoj som fångats på satellitbilder uppges ha nått fram till huvudstaden Kievs utkant.Foto: Maxar Technologies/AFP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar omvärlden att stänga hamnar och flygplatser för Ryssland. Bild från ett tidigare tal som publicerades på Facebook i söndags.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar omvärlden att stänga hamnar och flygplatser för Ryssland. Bild från ett tidigare tal som publicerades på Facebook i söndags.Foto: Ukrainas presidents presstjänst/AP/TT

En film från attacken i Ukrainas näst största stad har delats av ukrainska myndigheter via appen Telegram.

På bilder och filmer från platsen, som verifierats av BBC, syns hur fönster i byggnaden har blåsts ut och bilar i närheten totalförstörts. Själva byggnaden står dock kvar.

Annons

Storbritanniens försvarsdepartement skriver på Twitter att striderna intensifierats i Charkiv och Tjernihiv, norr om Kiev.

"Användningen av tungt artilleri i tätt befolkade urbana områden ökar kraftigt risken för civila offer", skriver departementet.

Den ryska framryckningen mot Kiev har dock inte resulterat i några större framsteg det senaste dygnet, antagligen för att de ryska styrkorna fortfarande tampas med logistiska problem, enligt departementets senaste underrättelser.

En rysk konvoj, där militärfordon står på rad, befinner sig nu knappt 30 kilometer från Kievs centrum. Enligt tidigare uppgifter var den 27 kilometer lång, men nya bilder som analyserats av Maxar Technologies visar att det är nästan fyra mil längre – 64 kilometer.

Tätt befolkade områden

Beskjutningen mot Ukraina har varit intensiv under natten och det har rapporterats om fortsatta explosioner i städer över hela landet. På tisdag morgon uppger landets parlament på Twitter att minst 70 soldater dödats i en attack i staden Ochtyrka, som ligger väster om Charkiv i nordöstra Ukraina. Uppgifterna har inte bekräftats från annat håll.

Ryska militärer har satt upp kontrollstationer vid utkanterna av staden Cherson nära Krimhalvön, skriver borgmästaren Ihor Kolychajev på Facebook, där han påpekar att staden har varit och fortsätter vara ukrainsk.

Uppmanar till bojkott

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj begär ett globalt förbud mot ryska flygplan och fartyg.

– Ondskan, beväpnad med missiler, bomber och artilleri, måste stoppas omedelbart, förstöras ekonomiskt. För att visa att mänskligheten kan försvara sig är det nödvändigt att överväga en fullständig stängning av himlen för ryska missiler, flygplan, helikoptrar, säger han i ett tal publicerat på Facebook.

Större delen av Europa liksom Kanada har redan stängt sitt luftrum för ryska plan.

– En stat som begår brott mot civila kan inte vara medlem i FN:s säkerhetsråd. För en sådan stat måste infarten till alla hamnar, kanaler, flygplatser i världen stängas. En sådan stat borde inte få hundratals miljarder för energiexport. Att köpa ryska varor nu är att betala för att döda människor, säger Zelenskyj enligt CNN.

"Med en röst"

Annons

På tisdagen kommer den brittiske premiärministern Boris Johnson att åka till Natoområden som gränsar mot Ryssland. Han ska bland annat träffa polska och estniska ledare samt besöka brittiska soldater där. Inför resan säger Johnson att man måste "tala med en röst".

– Tillsammans med alla våra internationella allierade kommer Storbritannien att fortsätta utöva maximal press mot Putins regim för att säkerställa att han känner av konsekvenserna av sitt agerande i Ukraina. Vi talar med en röst när vi säger att Putin måste misslyckas, säger han enligt The Guardian.

G7-ländernas ledare, tillsammans med representanter för Polen, Rumänien och Nato, möttes virtuellt på måndagen. Efter mötet betonade Japans premiärminister Fumio Kishida betonar också vikten av att omvärlden enas mot Ryssland.

– Det är viktigt att alla medlemmar av det internationella samfundet reagerar resolut på Rysslands handlingar, säger Kishida enligt CNN.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons