Annons

Zelenskyjs hjältestatus betyder inget för Putin

En isolerad och kylig Putin – mot en öppen och passionerad Zelenskyj.
Ukrainakrigets huvudpersoner framstår som varandras totala motsatser.
Men Zelenskyjs hjältestatus kommer sannolikt inte att rädda honom om Putins påstådda mördarkommando når Kiev.
Ukrainakriget • Publicerad 12 mars 2022
Zelenskyj har själv bedömt att han är Rysslands måltavla nummer 1. Arkivbild.
Zelenskyj har själv bedömt att han är Rysslands måltavla nummer 1. Arkivbild.Foto: Ukrainas presidentkansli via AP/TT
Putin i möte med försvarsminister Sergej Sjojgu och militärens generalstabschef Valerij Gerasimov. Foto från den 27 februari.
Putin i möte med försvarsminister Sergej Sjojgu och militärens generalstabschef Valerij Gerasimov. Foto från den 27 februari.Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo/AP/TT
Ramzan Kadyrov, president i ryska delrepubliken Tjetjenien, har uppgett att han skickat soldater för att hjälpa Ryssland. Bild från 2021.
Ramzan Kadyrov, president i ryska delrepubliken Tjetjenien, har uppgett att han skickat soldater för att hjälpa Ryssland. Bild från 2021.Foto: Musa Sadulayev/AP/TT

"Jag behöver ammunition – inte skjuts".

Efter krigsutbrottet har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stannat i Kiev trots uppgifter om ryska specialförband i staden med uppdrag att döda honom.

Annons

Hans slagkraftiga kommunikation har både stärkt ukrainarnas motståndskraft och vunnit omvärldens sympatier.

– Han har hittat rätt ton både i att han talar till ukrainarna och det internationella samfundet samtidigt. Han har skickligt lagt sig på två nivåer, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Gömmer sig inte

– Att han behöver ammunition och inte skjuts, det budskapet är egentligen riktat mot USA som erbjöd honom en eskort, men samtidigt får det ukrainarna att känna starkt att "vår president kommer inte överge oss". Det höjer motivationen och moralen bland dem som strider.

Att Zelenskyj visar upp att han fortsatt befinner sig i Kiev och inte gömt sig i något skyddsrum ute på landsbygden ingjuter ytterligare mod.

– Han gömmer sig inte ens i huvudstaden utan han befinner sig där han skulle ha varit även om det inte varit krig. Det sänder signalen att "jag ger inte upp och det ska inte ni göra heller", säger Jakob Hedenskog.

Skillnaden mot den ryske presidenten Vladimir Putin är enorm, konstaterar han.

– Han har verkligen gått ner i en bunker, både mentalt och kanske även fysiskt. Han visar sig sällan eller aldrig ute bland folk och har inte gjort så på flera år.

Hade låga siffror

Efter att Putin blev utbuad på en tv-sänd kampsportsgala i Moskva 2011 upphörde han nästan helt med spontana framträdanden.

– Allt är väldigt regisserat och uppstyrt i hans möten med väljare och medborgare. Det gigantiska bordet där han samtalade med Scholz (Tysklands förbundskansler) och Macron (Frankrikes president) blir ytterligare ett avståndstagande.

Putin har även placerat sina egna ministrar i andra änden av liknande långbord.

Annons

– Där är Zelenskyj raka motsatsen. Det finns många bilder där han sitter med kollegor, ministrar och vänner och äter middag under enkla anspråk, säger Hedenskog.

Han påminner om att Zelenskyj innan kriget bröt ut hade låga opinionssiffror. Från 73 procents väljarstöd i valet 2019 till bara 25 procent i början av året.

– Det finns inga opinionsmätningar sedan kriget bröt ut, vi kan bara anta att han stärkt sin ställning betydligt.

Första måltavlan

Frågan är om Zelenskyj genom den kult som uppstått kring honom även skapat sig ett slags livförsäkring.

TT: Att han blivit en stark symbol mot onda krafter – kan det göra det svårare för Ryssland att komma åt honom?

– Det tror jag inte. Ryssland försöker omringa Kiev från tre håll och allt tyder på att det ryska målet om "avnazifiering" står kvar. För Ryssland är alla ukrainska ledare som man inte själv kontrollerar "nazister". Så Zelenskyj har förmodligen rätt när han säger att han är måltavla nummer ett.

– Jag tror inte att Ryssland på något sätt skulle hantera honom med silkesvantar bara för att han har fått en hög status internationellt.

Bryr sig inte

TT: Kan det finnas en avsikt att undvika att göra honom till martyr?

– I så fall kan man gripa honom, utsätta honom för anklagelser och förnedra honom under olika omständigheter, säger Jakob Hedenskog.

– Men är det Kadyrovs (Tjetjeniens ledare) soldater som skickas in i syfte att ta hand om Zelenskyj kommer det inte att finnas utrymme för förhandling. De agerar snabbt och bryr sig inte om konsekvenserna.

Annons

Om Zelenskyj tillfångatas eller till och med dödas behöver det dock inte betyda slutet på motståndet.

– Då faller Kiev mer eller mindre. Men motståndet kommer att finnas kvar i landet, moralen och motivationen sjunker inte hundra procent för att presidenten faller.

Hedenskog tror inte att Ryssland kommer att få ett passiviserat Ukraina som blir lätt att styra.

– Det kommer i så fall att bli en jätteutmaning för Ryssland. Ukraina kommer bara att kunna styras med terrormetoder. Jag tror inte att man kommer att hitta en ukrainsk ledare som kommer att få nån som helst legitimitet i ukrainarnas ögon, säger Jakob Hedenskog.

Stor ledare

Han betonar att han ogärna vill spekulera i Ukrainas undergång och att resonemangen är hypotetiska.

Oavsett hur kriget slutar kommer Volodymyr Zelenskyj att betraktas som en mycket betydelsefull gestalt i ukrainsk historia, säger han.

– Han kommer att bli ihågkommen som en stor ledare i den här oerhört svåra situationen.

Fakta: Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj är Ukrainas president sedan 2019.

Han har två barn tillsammans med hustrun Olena Zelenska.

När han tillträdde som president efter att ha vunnit valet med 73 procent av rösterna var han politiskt helt oerfaren.

Zelenskyj är utbildad jurist men har inte arbetat som det. I stället har han en bakgrund som komiker, skådespelare, regissör och producent.

Med egna produktionsbolaget Kvartal 95 har han bland annat gjort humorserien "Folkets tjänare" som sändes mellan 2015 och 2019.

2018 bildade han ett parti med samma namn tillsammans med kollegor från Kvartal 95.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons