Annons
Nyheter

Gör paj av dina äpplen

Hösten är äppeltid och det innebär naturligtvis också tid för äppelpaj. Här kommer min favorit med maräng som hängt med sedan länge och en nyare variant med kolasås.
Publicerad 21 september 2016
Fyllda äpplen. Foto: Tommy Svensson
Fyllda äpplen. Foto: Tommy Svensson

Fyllda äpplen

Variera fyllningen med andra nötter eller mandel eller kokos.

Annons

4 port, Ugn: 225°

4 äpplen

1 dl hasselnötter

50 g smör

1/2 dl farinsocker

1 dl russin

1 tsk kanel

2 msk sirap

Gör så här:

1. Skala eventuellt äpplena och kärna ur dem, gör hålet lite större så fyllningen får plats. Blanda hackade nötter, smör, farinsocker, russin och kanel.

Annons

2. Fördela fyllningen i äpplena och ställ i smord form och ringla över sirap. Baka i ca 20 minuter. Känn efter att äpplena är mjuka.

Vaniljsås

4 port

2 1/2 dl mjölk

3 äggulor

1/2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

1 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Blanda mjölk, äggulor och florsocker i en kastrull och sjud under omrörning tills såsen tjocknar.

Annons

2. Låt svalna och smaksätt med vaniljsocker. Rör ner vispad grädde.

Äppelsmulpaj med kolasås

4 portioner, Ugn: 200°

Kolasås:

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

Smuldeg:

100 g smör, rumsvarmt

Annons

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

4-5 äpplen

1 msk strösocker

1 tsk kanel

1/2 dl pekannötter

Gör så här:

Annons

1. Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och koka upp under omrörning. Koka i ca 30 minuter tills det är en tjock kolasås. Rör i vaniljsocker och låt svalna lite.

2. Blanda smör, mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker till en smulig deg.

3. Skölj, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en pajform och strö över socker och kanel.

4. Ringla över drygt hälften av kolasåsen och strö på smuldeg och pekannötter. Grädda i ca 30 minuter tills den fått fin färg och äpplena är mjuka. Servera med resten av kolasåsen och glass.

Äppelmarängpaj

8 portioner, Ugn: 200°

Pajdeg:

4 1/2 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

200 g smör

Annons

1 ägg

Fyllning:

4 äpplen

2 msk kanel

1 dl strösocker

Maräng:

2 äggvitor

1 1/2 dl strösocker

2 msk mandelspån

Gör så här:

Annons

1. Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Kavla ut två tredjedelar av degen och lägg i en pajform. Tryck fast kanten med folie så den inte glider när vid gräddningen. Nagga och ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda bottnen i 15 minuter.

2. Tvätta och riv äpplena grovt. Blanda med kanel och socker och lägg i pajformen. Kavla ut resten av degen och lägg ovanpå äpplena. Stick några hål i degen så ångan kan komma ut. Grädda i 15 minuter.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Klicka den ovanpå pajen och strö på mandelspån. Grädda i ca 10 minuter tills marängen fått lite färg. Servera med grädde eller vaniljsås.

Falukorvsgratäng med äpple

4 portioner, Ugn: 200°

500 g falukorv

200 g champinjoner

1 gul lök

1 msk smör

2 äpplen

Annons

150 g mozzarella

2 dl vispgrädde

2 msk skånsk senap

2 msk tomatpuré

Gör så här:

1. Skiva korven. Ansa och skiva champinjonerna. Skala, dela och skiva löken. Fräs champinjoner och lök i smör i stekpanna tills vätskan kokat in. Lägg fräset i botten på en ugnsform.

2. Dela, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Varva korv och äpple i formen. Strö över mozzarellan riven i bitar.

3. Vispa ihop grädde, senap och tomatpuré och häll över korven. Tillaga i ugn i 3040 minuter. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Fyllda äpplen. Foto: Tommy Svensson
Fyllda äpplen. Foto: Tommy Svensson
Äppeltid. Foto: Tommy Svensson
Äppeltid. Foto: Tommy Svensson
Smulpaj med kolasås.
Smulpaj med kolasås.
Marängpaj. Foto: Tommy Svensson
Marängpaj. Foto: Tommy Svensson
Falukorvsgratäng med äpplen. Foto: Tommy Svensson
Falukorvsgratäng med äpplen. Foto: Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons