Gör paj av dina äpplen
Fyllda äpplen
Variera fyllningen med andra nötter eller mandel eller kokos.
4 port, Ugn: 225°
4 äpplen
1 dl hasselnötter
50 g smör
1/2 dl farinsocker
1 dl russin
1 tsk kanel
2 msk sirap
Gör så här:
1. Skala eventuellt äpplena och kärna ur dem, gör hålet lite större så fyllningen får plats. Blanda hackade nötter, smör, farinsocker, russin och kanel.
2. Fördela fyllningen i äpplena och ställ i smord form och ringla över sirap. Baka i ca 20 minuter. Känn efter att äpplena är mjuka.
Vaniljsås
4 port
2 1/2 dl mjölk
3 äggulor
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
1 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Blanda mjölk, äggulor och florsocker i en kastrull och sjud under omrörning tills såsen tjocknar.
2. Låt svalna och smaksätt med vaniljsocker. Rör ner vispad grädde.
Äppelsmulpaj med kolasås
4 portioner, Ugn: 200°
Kolasås:
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
Smuldeg:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
4-5 äpplen
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1/2 dl pekannötter
Gör så här:
1. Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och koka upp under omrörning. Koka i ca 30 minuter tills det är en tjock kolasås. Rör i vaniljsocker och låt svalna lite.
2. Blanda smör, mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker till en smulig deg.
3. Skölj, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en pajform och strö över socker och kanel.
4. Ringla över drygt hälften av kolasåsen och strö på smuldeg och pekannötter. Grädda i ca 30 minuter tills den fått fin färg och äpplena är mjuka. Servera med resten av kolasåsen och glass.
Äppelmarängpaj
8 portioner, Ugn: 200°
Pajdeg:
4 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
200 g smör
1 ägg
Fyllning:
4 äpplen
2 msk kanel
1 dl strösocker
Maräng:
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
2 msk mandelspån
Gör så här:
1. Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Kavla ut två tredjedelar av degen och lägg i en pajform. Tryck fast kanten med folie så den inte glider när vid gräddningen. Nagga och ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda bottnen i 15 minuter.
2. Tvätta och riv äpplena grovt. Blanda med kanel och socker och lägg i pajformen. Kavla ut resten av degen och lägg ovanpå äpplena. Stick några hål i degen så ångan kan komma ut. Grädda i 15 minuter.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Klicka den ovanpå pajen och strö på mandelspån. Grädda i ca 10 minuter tills marängen fått lite färg. Servera med grädde eller vaniljsås.
Falukorvsgratäng med äpple
4 portioner, Ugn: 200°
500 g falukorv
200 g champinjoner
1 gul lök
1 msk smör
2 äpplen
150 g mozzarella
2 dl vispgrädde
2 msk skånsk senap
2 msk tomatpuré
Gör så här:
1. Skiva korven. Ansa och skiva champinjonerna. Skala, dela och skiva löken. Fräs champinjoner och lök i smör i stekpanna tills vätskan kokat in. Lägg fräset i botten på en ugnsform.
2. Dela, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Varva korv och äpple i formen. Strö över mozzarellan riven i bitar.
3. Vispa ihop grädde, senap och tomatpuré och häll över korven. Tillaga i ugn i 3040 minuter. Servera med kokt potatis eller potatismos.