Annons
Nyheter

Jennie Walldén

Som att sätta sig på ett X2000-tåg utan någon bestämd slutdestination. Så beskriver Jennie Walldén, som växt upp i Viby, tiden efter att ha vunnit Sveriges mästerkock 2013. Nu är hon aktuell med kokboken ”Asiatiska smaker”.
Publicerad 28 januari 2015
”Det är inte svårt att laga asiatisk mat”, säger Jennie Walldén som nu kommer ut med en ny kokbok. Foto: Magnus Skoglöf
”Det är inte svårt att laga asiatisk mat”, säger Jennie Walldén som nu kommer ut med en ny kokbok. Foto: Magnus Skoglöf

Vad vill du säga med boken?

- Många tror att det är svårt att få fram goda asiatiska smaker och att man behöver många krångliga ingredienser. Jag vill visa att så är det verkligen inte. Det är både enkelt, snabbt och roligt att få till riktigt god asiatisk mat. Och de flesta av ingredienserna hittar man i vanliga livsmedelsbutiker, utom någon enstaka som man hittar i asiatiska livs, men de finns ju numera i varje stad i i Sverige.

Annons

Ge några tips, vad är det första man ska köpa hem för att börja?

- Det viktigaste är en stadig och vass kniv och en rejäl skärbräda av ett levande träslag. Man hackar och skär hela tiden. Sedan är det trevligt med egna små risskålar till alla i familjen. Det är trevligt att ha riset bredvid istället för att blanda ihop allt på en enda tallrik. Och man behöver inte en wok, vilket man kanske kan tro. En riktigt värmetålig stor stekpanna funkar fint!

Vad är viktigt vid tillagningen?

- Ha hög värme och tillaga under kort tid. Och att våga låta grönsakerna ligga lite innan du rör runt, annars hinner de inte bli brynta. Använd inte frysta grönsaker för att då går temperaturen i pannan ned och det kokar istället för steker.

Asiatisk mat används ofta lite svepande, det består ju av många olika kök, men finns det någon gemensam nämnare?

- Det tycker jag absolut man kan om vi ser bortom Indien, till maten i Fjärran Östern. I nordost och sydost använder man till exempel inga mejeriprodukter. Grädde, mjölk och smör finns knappt. Det är väldigt mycket grönt i maten. Sedan äter man på ett annat sätt.

Hur då?

- Man har till exempel en egen risskål, men sedan ställer man allt annat mitt på bordet och plockar direkt därifrån. Det blir ett mer socialt sätt att äta. Det har jag försökt få fram i boken genom att ha många bilder på mat som ligger på fat, istället för enportionstallrikar.

Vilket kök är din favorit?

- Det är det koreanska. I Gwangju där jag är född serverar man väldigt smårätter. I hamnstaden Busan äter man mycket fisk, även rå. Till och med japaner kommer dit för äta sashimi för att den skiljer sig från deras. De två länderna har influerat varandra och har många rätter som påminner om varandra. Det koreanska köket är mer rustikt och kryddstarkt medan det japanska köket är mer raffinerat och utmärks av precision.

Annons

Kimchi är hetare än någonsin, vilken är nästa asiatiska trend som kommer slå genom, tror du?

- Svårt att säga. Mer fermenterad mat kanske. Och för svenskarna tror jag att det blir ”ramen”. I New York och London finns ramenställen överallt. Det är en nudelsoppa där buljongen är det viktigaste. Man kokar ben i evigheter tills de faller ihop. Sedan gör man sina egna nudlar. Detta är för de som orkar och har tid. Och har entusiasmen.

RECEPT

Entrecote Gangnam style

Smaker av Koreas nationalrätt bulgogi på skivor av entrecote. Köttet läggs i salladsblad med ris och ssamjangsås. Servera några sidorätter till för den rätta koreanska känslan.

4 tjocka skivor hängmörad entrecote à 200 g.

Marinad

1 dl ljus soja

3 msk strösocker

2 msk sesamolja

Annons

1 päron, skalat och finrivet

3 msk vitt vin

3 klyftor vitlök, skalade och rivna

1 gul lök, skalad och tunt skivad

Sås

2 msk ssamjang

2 msk gochujang

1 msk vatten

2 tsk sesamolja

1 salladslök, fint skivad

Annons

2 tsk rostade sesamfrön

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg ner köttet och låt stå i minst 30 minuter i kylskåp, gärna över natten.

2. Rör samman alla ingredienserna till såsen och lägg i en liten skål.

3. Stek köttet i en riktigt het panna med rapsolja. Några minuter på varje sida räcker för medium rare.

4. Skiva upp kött och servera med sås och ris i salladsblad samt kimchi och namul. Ät gärna salladspaketen med händerna.

Asiatisk fisktaco

400 g torskfilé

en nypa salt

1 dl vetemjöl

Annons

2 ägg, uppvispade

3 dl pankoströbröd

rapsolja till stekning

8 tortillabröd

coleslaw kimchi style

sesamaioli

2 avokado, skalade och skivade

70 g färsk spenat

2 lime i klyftor

1 kruka koriander

Annons

Coleslaw kimchi style

1/2 vitkålshuvud i tunna skivor

1 liten morot skalad och riven

8 cm purjolök i tunna skivor

1 äpple, skalat, urkärnat och finhackat

2 tsk riven ingefära

1 vitlöksklyfta, skalad och riven

1 msk strösocker

2 msk gochujaru

1 msk fisksås

Annons

1 msk risvinäger

1 tsk salt

2 tsk sesamolja

1. Skär torskfiléerna i avlånga bitar, 3x5 cm.

2. Salta försiktigt och vänd först i mjöl, sedan i ägg och till sist i panko. Stek fisken på medelvärme i olja tills den är gyllene och frasig på båda sidor. Lägg att rinna av på tjockt hushållspapper.

3. Servera den varma fisken i tortillabröd med cole slaw, sesamaioli, avokado, spenat, koriander och en klyfta lime att pressa över.

Till coleslawen:

1. Blanda ingefära, vitlök, socker, gochujaru, fisksås, risvinäger, salt och sesamolja till en pasta.

2. Lägg alla grönsaker i en stor bunke och blanda väl med pastan, gärna med händerna. Alla ska täckas. Låt stå i kylen i 30 min innan servering.

Lukas Ernryd

"Asiatiska smaker"
"Asiatiska smaker"
Het koreansk krispig kyckling. Foto: Magnus Skoglöf
Het koreansk krispig kyckling. Foto: Magnus Skoglöf
Koreanska smaker. Foto: Magnus Skoglöf
Koreanska smaker. Foto: Magnus Skoglöf
Biff Gagnam style. Foto: Magnus Skoglöf
Biff Gagnam style. Foto: Magnus Skoglöf
Asiatiska fisktacos. Foto: Magnus Skoglöf
Asiatiska fisktacos. Foto: Magnus Skoglöf
Fakta

Jennie Walldén

Ålder: 38

Familj: Maken Jonas, barnen Douglas, 7 år och Dante, 5.

Bor: Tygelsjö.

Från: Viby

Aktuell: Med boken ”Asiatiska smaker - Försvinnande gott och enkelt att laga” som finns i butikerna från 27 januari. Har tidigare skrivit ”Smaker i mitt hjärta – Korea möter väst. Vann Sveriges mästerkock 2013.

Gör: Frilansande matkreatör, bl a är tv-kock på Mitt Kök på TV4, kokboksförfattare, eventkock och föredragshållare.

Favoritingrediens: Det finns inte en. Hemligheten med att det är så gott med asiatisk mat är att man måste jobba med balansen. Sälta, syran, sötman och umami. Då behöver man olika ingredienser.

Överskattat i köket: Kallpressad rapsolja. Det är gott som smaksättare, men ska i mitt tycke inte användas att steka i eller till majonnäser, eftersom smaken lätt tar över.

Kan jag inte klara mig utan i köket: Förutom mina vassa knivar? Då svarar jag en stavmixer. Och ett rivjärn.

Gör jag om fem år: Då hoppas jag att jag har en restaurang. Jag vill att fler ska få lära känna de koreanska smakerna. Det känns som ett uppdrag att föra det vidare.

Förebild i köket: En New York-baserad kock som heter David Chang. På sina restauranger under varumärket Momofuko kör han koreanskt/amerikanskt i en härlig och supergod blandning. Annars gillar jag Jamie Oliver för hans inställning till att mat ska vara lätt och okomplicerad.

Liten ordlista

Gochujang: Koreansk smaksättare gjord på sojabönor som fått fermentera med chili och plus eventuellt lite socker. Används bland annat i bibimbap.

Ssamjang: En mix av chilipasta och fermenterad sojabönspasta. Finns att köpa färdig i asiatiska butiker.

Namul: Samlingsnamn för en kryddig koreansk grönsaksrätt. Namnet kan variera beroende på vilken grönsak som används.

Kimchi: Koreanskt tillbehör som består av mjölksyrade (jästa) grönsaker med röd chili, vitlök och ofta ingefära.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons