Annons
Nyheter

Jordgubbarnas tid är nu

Passa på att njut av jordgubbar nu när det är säsong. Och glöm inte att göra godaste jordgubbssaften och en fantastisk jordgubbsmarmelad att ha till dina scones.Ps. Muffinsen ska allra helst ätas nybakade och fortfarande ljumma.Recept: Kerstin Svensson Foto: Tommy Svensson
Publicerad 22 juni 2016
Jordgubbsmarmelad. Foto: Tommy Svensson
Jordgubbsmarmelad. Foto: Tommy Svensson

Jordgubbsmarmelad

Ca 9 dl

Annons

1 kg jordgubbar

1/2 dl vatten

1/2 påse, 12 g, fruktpektin, röd melatin

800 g strösocker

Gör så här:

1. Skölj och rensa jordgubbarna. Mixa dem till ett mos. Koka upp bärmassan med vattnet och sjud 5 minuter under lock.

2. Blanda fruktpektin med 1/2 dl av sockret. Rör ner i grytan och koka i 1 minut. Tillsätt resten av sockret och koka i 5 minuter. Skumma väl. Häll upp på rena burkar.

Rårörd jordgubbssaft

3 l jordgubbar

40 g vinsyra

Annons

2 l kokande vatten

800 g socker per liter avrunnen saft

Gör så här:

1. Skölj bären och var noga med att inga dåliga bär kommer med. Mosa dem, gärna i matberedare. De behöver ej snoppas innan.

2. Lägg bärmassan i en stor bunke och strö över vinsyra. Häll på vattnet och täck över. Låt stå svalt i 1 dygn.

3. Sila bärmassan i silduk. Mät upp och rör med sockret i ca 15 minuter tills det lösts upp.

4. Häll upp på rena flaskor och förvara svalt. Häll gärna upp en del i plastburkar och frys in eftersom rårörd saft har kort hållbarhet.

Jordgubbsmuffins med vit choklad

14 muffins

150 g smör, rumsvarmt

Annons

2 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3 msk vispgrädde

125 g jordgubbar

1 msk vetemjöl

100 g vit choklad

Ugn: 200°

Annons

Gör så här:

1. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. Rör i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och grädde i smeten.

2. Rensa och tärna jordgubbarna. Blanda dem med mjöl. Hacka chokladen grovt och rör ner i smeten tillsammans med jordgubbar.

3. Klicka smeten i formar som helst står i ett muffinsbleck. Grädda i ca 20 minuter.

Jordgubbspaj

6 portioner

750 g jordgubbar

2 msk strösocker

1 msk potatismjöl

Smuldeg:

Annons

100 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

1 dl valnötter

Ugn: 175°

Gör så här:

1. Rensa och dela jordgubbarna. Blanda med socker och potatismjöl och lägg i en pajform.

2. Blanda samman smör, mjöl, havregryn, socker och sirap till en smulig deg. Hacka valnötterna grovt och blanda med degen.

Annons

3. Fördela smuldegen över jordgubbarna och grädda i ca 30 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Marängtårta med jordgubbar

8 portioner

1 påse, 125 g små maränger

4 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

1 äggula

1/2 dl florsocker

1/2 dl chokladsås

Servera med:

Annons

jordgubbar

Gör så här:

1. Vispa grädden. Vispa crème fraichen tills den blir fast. Rör i äggula och florsocker. Blanda ner i grädden.

2. Bred ut 1/3 av smeten i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Täck med maränger och ringla över lite chokladsås.

3. Bred på gräddsmet och ett lager maräng och chokladsås till. Avsluta med gräddsmet och lite chokladsås. Frys in i minst 4 timmar. Ta ut ca 30 minuter innan servering och toppa med jordgubbar.

Smulpaj med jordgubbar och vit choklad. Foto: Tommy Svensson
Smulpaj med jordgubbar och vit choklad. Foto: Tommy Svensson
Jordgubbsgrottor. Foto: Tommy Svensson
Jordgubbsgrottor. Foto: Tommy Svensson
Rårörd jordgubbssaft Foto: Tommy Svensson
Rårörd jordgubbssaft Foto: Tommy Svensson
Flädermoussetårta. Foto: Tommy Svensson
Flädermoussetårta. Foto: Tommy Svensson
Smak av sommar. Foto: Tommy Svensson
Smak av sommar. Foto: Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons