Jordgubbarnas tid är nu
Jordgubbsmarmelad
Ca 9 dl
1 kg jordgubbar
1/2 dl vatten
1/2 påse, 12 g, fruktpektin, röd melatin
800 g strösocker
Gör så här:
1. Skölj och rensa jordgubbarna. Mixa dem till ett mos. Koka upp bärmassan med vattnet och sjud 5 minuter under lock.
2. Blanda fruktpektin med 1/2 dl av sockret. Rör ner i grytan och koka i 1 minut. Tillsätt resten av sockret och koka i 5 minuter. Skumma väl. Häll upp på rena burkar.
Rårörd jordgubbssaft
3 l jordgubbar
40 g vinsyra
2 l kokande vatten
800 g socker per liter avrunnen saft
Gör så här:
1. Skölj bären och var noga med att inga dåliga bär kommer med. Mosa dem, gärna i matberedare. De behöver ej snoppas innan.
2. Lägg bärmassan i en stor bunke och strö över vinsyra. Häll på vattnet och täck över. Låt stå svalt i 1 dygn.
3. Sila bärmassan i silduk. Mät upp och rör med sockret i ca 15 minuter tills det lösts upp.
4. Häll upp på rena flaskor och förvara svalt. Häll gärna upp en del i plastburkar och frys in eftersom rårörd saft har kort hållbarhet.
Jordgubbsmuffins med vit choklad
14 muffins
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk vispgrädde
125 g jordgubbar
1 msk vetemjöl
100 g vit choklad
Ugn: 200°
Gör så här:
1. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. Rör i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och grädde i smeten.
2. Rensa och tärna jordgubbarna. Blanda dem med mjöl. Hacka chokladen grovt och rör ner i smeten tillsammans med jordgubbar.
3. Klicka smeten i formar som helst står i ett muffinsbleck. Grädda i ca 20 minuter.
Jordgubbspaj
6 portioner
750 g jordgubbar
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
Smuldeg:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 dl valnötter
Ugn: 175°
Gör så här:
1. Rensa och dela jordgubbarna. Blanda med socker och potatismjöl och lägg i en pajform.
2. Blanda samman smör, mjöl, havregryn, socker och sirap till en smulig deg. Hacka valnötterna grovt och blanda med degen.
3. Fördela smuldegen över jordgubbarna och grädda i ca 30 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.
Marängtårta med jordgubbar
8 portioner
1 påse, 125 g små maränger
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 äggula
1/2 dl florsocker
1/2 dl chokladsås
Servera med:
jordgubbar
Gör så här:
1. Vispa grädden. Vispa crème fraichen tills den blir fast. Rör i äggula och florsocker. Blanda ner i grädden.
2. Bred ut 1/3 av smeten i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Täck med maränger och ringla över lite chokladsås.
3. Bred på gräddsmet och ett lager maräng och chokladsås till. Avsluta med gräddsmet och lite chokladsås. Frys in i minst 4 timmar. Ta ut ca 30 minuter innan servering och toppa med jordgubbar.