Annons
Nyheter

Läsning för hungriga

Publicerad 27 juli 2016

Plockmat! Allt om Mat

Redaktörer: Ulla Karlström och Cecilia Lundin

Annons

Foto: Per Ranung

(Norstedts)

Har du lyckats lägga vantarna på den här boken är du bara att gratulera! Har du ännu inte gjort det, den är värd besväret. Det finns naturligtvis en anledning till att ”Plockmat!”, med recept från Allt om Mat, är slut hos förlaget.

Det här är ett praktverk helt i klass med systrarna Eisenmans ”Mingelmat”, och ett måste för alla som någon gång funderat på att ställa till med kalas för många.

Trots att boken utanpå ser lite blek ut känns innehållet både fräscht, klassiskt modernt och väldigt användarvänligt.

Du får färdiga menyer för olika sorters tillställningar, från fredagsmys till Oktoberfest till cocktailpartyn, barnkalas och inflyttningsfest. Den lite modigare plockar ihop en egen fest bland läckerheter som pizza med två ostar och blå druvor, hallon- och mangoslush och ostkanapéer. Härligt!

Frukt & grönt. Recept från mitt kök och skafferi.

Av Lotta Kühlhorn

Foto: Fabian Kühlhorn

(Norstedts)

Annons

Här är en bok för alla som inte kan låta bli att köpa de frestande citronerna, de stiligt staplade auberginerna och de saftiga glänsande äpplena hos torghandlaren utan att ha en aning om vad ni ska göra med dem.

Illustratören Lotta Kühlhorn älskar marknader och i ”Frukt & grönt” har hon samlat de recept man kan behöva när man låtit lusten styra och sen kommer hem och packar upp sina fynd.

De fina illustrationerna, matbilderna och recepten ger tillsammans en skön retrokänsla med fokus på att ta till vara den rikedom som naturen ger i form av frukt och grönt. Recepten varvas med praktiska tips och instruktioner på tillbehör som dressingar, dricka och ja, till och med skönhetsprodukter.

Så skrubba citronerna och sätt igång med marmeladkoket, sorbeten, limoncellon, citronpajen eller något annat du har lust med!

Somriga sallader. Röror, grillat och annat gott

Av Mia Gahne

(Norstedts)

Isbergssallad, gurka, tomat och en näve burkmajs på det. Roligare kan en sallad bli! Journalisten och matskribenten, bland annat medverkar hon varje vecka i Kristianstadsbladet, Mia Gahne känner inga begränsningar när hon ska plocka ihop sommarkökets lätta och fräscha rätter. Grönkålen får sällskap av kryddor och ett stekt ägg, betorna av svamp, sidfläsk och fetaost, spenaten av svartpepparrulad chèvre och jordgubbar.

Matlusten och glädjen i att kombinera och prova sig fram går inte att ta fel på.

Förutom sallader bjuder Mia Gahne också på läckra förrätter, de viktiga tillbehören och hemligheterna bakom en sallad där några rostade frön kan göra underverk. Plus lite annat gott. Tänk lobster rolls (!), kantarellpizza och minitiramisù.

Annons

Fisktacos ur Mia Gahnes "Somriga sallader".
Fisktacos ur Mia Gahnes "Somriga sallader".
Lotta Kühlhorns fina illustrationer ur "Frukt & grönt".
Lotta Kühlhorns fina illustrationer ur "Frukt & grönt".
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons