Annons
Nyheter

Ångestfyllt åhusparti

Nyheter • Publicerad 26 januari 2001

Sanningens ögonblick närmar sig för det separatistiska åhuspartiet som vill riva loss Åhus, med cirka 10 000 invånare, från Kristianstads kommun.

I nästa vecka presenteras för kommunstyrelsen en opartisk utredning om Åhus framtida status, gjord av experten Björn Sundström i Kommunförbundets regi.

Annons

Åhuspartiet har förlorat många väljare och medlemmar genom sitt beslut att delta i den bisarra svåmp-koalition som styr Kristianstad.

De borgerliga och ”sakpolitiska” sympatisörer som varit partiets fundament har i stor utsträckning flytt efter det att åhuspartiet surrades fast i en vänsterkoalition utan att egentligen få något att säga till om.

Krisen bekräftades när det sönderkörda partiet samlades till årsmöte på tisdagskvällen. Medlemsskaran har minskat från toppnoteringen på omkring 150 till dagens cirka 50. Såren från förra årets turbulens, när den borgerliga falangen utrensades av ”åhusvänstern”, kommer att ta lång tid att läka.

Partiets suveräne härskare Åke Hultqvist pekade i ett uttalande till Kristianstadsbladet efter årsmötet på vad som skall ena det sargade partiet och attrahera fler väljare: ”Den viktigaste frågan att driva nu är den om kommundelningen och se varthän vi får den”.

Ett till synes smart drag av Hultqvist, då frågan om ett självständigt Åhus inte kan placeras på den för partiet så känsliga vänster-högerskalan.

Men kanske är intresset för en självständig kommun lägre än vad Hultqvist kalkylerat med. Vid onsdagens informationsmöte om hur Knivsta håller på att bryta sig ur Uppsala – processen har en hel del likheter med förhållandet Åhus-Kristianstad – lockade bara ett trettiotal intresserade åhörare.

Hultqvists grundläggande problem är dock att han med största sannolikhet har blivit överlistad av Kristianstads starke man Bo Kristiansson (s).

Kristiansson kan vara en skicklig nästan machiavellisk spelare när socialdemokratins maktinnehav ligger i potten. Han har skickligt oskadliggjort miljöpartiet och vänsterpartiet och numera är till och med oppositionsledaren Christer Ewe (m) till viss del att betrakta som Kristianssons lydige lakej. Genom att tillsätta utredningen om Åhus köpte sig Kristiansson tid och lyckades knyta åhuspartiet till svåmpen.

Om utredningen lägger fram en rapport som är ogynnsam för åhuspartiet, eller socialdemokraterna reagerar negativt inför tanken på ett självständigt Åhus, har Hultqvist blivit grundlurad.

Åhuspartisterna har då intill självutplåningens gräns stött svåmpen utan att få något substantiellt i gengäld. Men vågar partiet ta steget ut i kylan som litet isolerat oppositionsparti?

Framtiden kan bära med sig många svåra ångestfyllda val om åhuspartiet ska kunna ta sig ur det hörn partiet målat in sig i.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons