Annons
Nyheter

Bekräfta skilsmässan

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2009
Glesnande led. Konfirmanderna blir färre. ARKIV: Lars Ottosson 2007Foto: 

Allt färre konfirmerar sig. År efter år visar statistiken att det har blivit mindre intressant för ungdomar att bekräfta sin tro/sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Detta följer ett känt mönster, bland annat kopplat till det låga valdeltagandet i sådant som den interna medlemsomröstning kyrkan håller om en månad. Majoriteten av svenskarna ser kyrkan mer som traditionsbärare av sång och stämning än som aktiv partner i vardagen. Och det är ju upp till dem.

Att det fortfarande är så många som var tredje ungdom som väljer att konfirmera sig förklaras enligt en undersökning Svenska kyrkan själv gjort med att de unga söker sociala kontakter. Att åka på läger och få möjlighet att träffa nya vänner är på sitt sätt lika lockande som sociala medier på internet.

Annons

Lockelsen att få en fin present finns naturligtvis också med som förklaring.

För att vända trenden gör Svenska kyrkan som alla andra organisationer med intresse av att nå ut: försöker bli mer publika och aktiva. I stället för att passivt vänta på att kunderna ska komma skickar man direktreklam och frestar med, just det, trevliga läger. Fotboll, ishockey, ridning, golf, foto, fjällvandring eller bara att få resa utomlands – nästan vilket intresse som helst kan kombineras. Det fungerar säkert.

Och självklart är det rimligt att man gör så, så länge man riktar sig till barnens målsmän, precis som ifråga om all annan seriös dialog med omyndiga.

Värre är att kyrkan fortfarande, trots att det gått snart tio år sedan den förlorade sin offentliga ställning, använder Förvaltningssverige för att nå ut. Samarbetet mellan kyrka och skola följer inte alltid de riktlinjer som säger att religiösa riter inte får förekomma, det slinker lätt med en liten välsignelse när grundskolebarnen träffar kyrkans representanter i de mest skilda sammanhang.

På samma sätt har kyrkan under vårterminen 2009 under ordinarie lektionstid fått tillträde till eleverna på högstadieskolor i Kristianstad för att "informera" om konfirmationsundervisningen. Man har också fått möjlighet att sprida flygblad och visa reklamfilmer. Vilken annan förening har fått liknande möjlighet?

Att låta en utomstående part informera på detta sätt går klart bortom skolans skyldighet att samverka med omvärlden för att uppmuntra att olika åsikter, problem och värderingar lyfts fram.

Under tonåren är våra barn lättpåverkade. Tankarna kretsar kring existentiella frågor, samtidigt som frigörelsen från föräldrarna inleds på allvar. Att då få tillgång till dem och möjlighet att påverka dem är ett privilegium. Föräldrarna är samtidigt fortfarande ansvariga för deras utveckling, även om de får god hjälp av skolan med att gynna denna på bästa sätt. Men detta förutsätter såväl ett nära samarbete med som ett stort förtroende mellan hem och skola.

Kyrkans vigselrätt har ifrågasatts. Frågan är om inte skilsmässan från staten är mer angelägen att konfirmera.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons