Annons
Nyheter

Grönt är skönt för Österrike

Österrikes nya president är vald. Europa kan pusta ut, men bara tillfälligt.
Publicerad 5 december 2016

Den EU-positive Alexander Van der Bellen tog hem söndagens presidentval i Österrike. Oron för vad högerpopulisten Norbert Hofer skulle ha hittat på som statschef släpper nu. Inte minst bland alplandets små och stora företagare.

Hofers frihetsparti (FPÖ) skyller på "systemprofitörer" som piskat upp en alla-mot-en-stämning. 54 procent av hans väljare motiverade valet med att han står upp mot etablissemanget. Den svartvita synen förbiser vad landets viktigaste tillgångar är.

Annons

Omgärdat av åtta länder är den gränsöverskridande handeln livsviktig för österrikarnas försörjning. Landet är navet i Europas transportmaskineri. Exporten står för hälften av BNP och många yrken är beroende av turism. Med Brexit i ryggen talade den EU-skeptiske Hofer inför valet om att landet skulle gå ur unionen, ett hårt slag mot det folk han påstår sig företräda.

Landet är kraftigt delat. Stad står mot land, blått mot grönt. I Wien röstade samtliga distrikt för den gröne ekonomiprofessorn Van der Bellen. Runt staden ligger många vingårdar och bykrogar som lever på export och turism. Hofers politik skulle ha slagit mot båda dessa, men områdena röstade ändå mörkblått.

Valutgången är viktig för den inhemska och europeiska ekonomin. Den nyvalde presidenten har brett stöd i näringslivet. Efter en bankkollaps i september och en för Österrike ovanligt hög arbetslöshet behövs stabilitet och öppenhet för att ekonomin ska ta fart. Att värna tillväxt är sunt, inte elitistiskt.

Den försiktiga optimism som vägvalet innebär kan vara startskottet för nödvändiga reformer inom omsorg och infrastruktur. I Van der Bellen såg många väljare och företagare den sorts kompetenser som ämbetet kräver. Signalvärdet till övriga Europa ska inte underskattas. Det är en förnuftets delseger.

Gustav Juntti

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons