Annons
Nyheter

Ingen lyssnar på hycklare

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2009
Abu Ghraib-fängelset i Bagdad, 2003. ARKIV: SCANPIX 2003
Abu Ghraib-fängelset i Bagdad, 2003. ARKIV: SCANPIX 2003Foto: 

USA:s president Barack Obama brottas med arvet efter sin företrädare. George W Bush såg "icke-konventionella förhörsmetoder", en omskrivning för vissa former av tortyr, som nödvändiga i kriget mot terrorismen. I veckan har det avslöjats uppseendeväckande uppgifter om amerikanska övergrepp. Bushs signaler om hårdare tag suddade ut gränserna för vad som var tillåtet. Den moraliska gråzonen öppnade för kriminella handlingar.

En intern CIA-rapport, författad 2004, beskriver ingående den taktik som har använts för att tvinga fram upplysningar om kommande angrepp. Där finns övergrepp av alla de slag, från skenavrättningar till vattentortyr och hot om att döda de misstänktas barn.

Annons

Lagstiftningen är klar och tydlig. Maxstraffet för statstjänstemän som gör sig skyldiga till tortyr är 20 års fängelse. På Obama-administrationens bord ligger inte bara att sätta stopp för missförhållanden och övergrepp, det handlar också om att ställa gärningsmännen till svars. Justitieminister Eric Holder säger sig inte vilja göra något som undergräver den amerikanska säkerhetspolitiken, men han är samtidigt tvungen att agera. Holder har därför tillsatt en utredare med uppgift att ytterligare klarlägga övergreppen.

CIA:s trovärdighet får anses förbrukad. Som en konsekvens har Vita huset beslutat ett inrätta en särskild enhet. I fortsättningen blir det den federala polismyndighetens, FBI:s, sak att ansvara för förhör av terrormisstänkta. Förhörsledarna ska handplockas och verksamheten ska ställas under bättre kontroll.

Dick Cheney, Bushs vicepresident, ser som sitt uppdrag att försvara allt som gjordes i terrorbekämpningens namn. Cheney menar att förhörsmetoderna var nödvändiga och dessutom innebar att tusentals amerikanska liv kunde räddas. Ett återkommande argument är att det är nödvändigt att använda hårda verktyg för att skydda mjuka värden.

Huruvida tortyrliknande förhörsmetoder är effektiva eller inte är omöjligt att svara på. Cheney kan knappast hävda att resultatet blivit annorlunda om man hållit sig till etiskt riktiga förfaringssätt. Inte heller är det särskilt relevant. En demokrati ska inte bryta mot demokratiska principer. Dubbelspel håller inte. Antingen tror man på mänskliga rättigheter, okränkbara för alla, eller så gör man det inte.

Republikanerna rasar mot att regeringen går kritikerna tillmötes. Alla avslöjanden som på något sätt framställer USA i dålig dager anses vara opatriotiska. Man hävdar med eftertryck att det inte finns något skäl till varför USA ska berätta för världen hur man hanterar terrormisstänkta. Av allt att döma förstår presidenten att det förhåller sig precis tvärtom. Genom att visa att USA inte accepterar övergrepp och tortyr i någon form eller för något syfte, stärker Obama sin ställning i världen. Ingen lyssnar däremot på hycklare.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons