Annons
Nyheter

Iran, Kina och USA

Nyheter • Publicerad 29 juli 2008
Yngsjömörderskan Anna Månsdotter blev den sista kvinnan att avrättas i Sverige. Meer än hundra år senare är verkställda dödsstraff vardagsmat i Kina, Iran och dessvärre även USA.
Yngsjömörderskan Anna Månsdotter blev den sista kvinnan att avrättas i Sverige. Meer än hundra år senare är verkställda dödsstraff vardagsmat i Kina, Iran och dessvärre även USA.Foto: 

Iran gör det hundratals gånger om året. Kina flera tusen gånger. Och så länge som även världens största demokrati USA också avrättar människor lär det bli fortsatt motigt för dödsstraffets motståndare att göra sina röster hörda i världens diktaturer.

Om ett par veckor inleds OS i Kina. En mycket skarpt formulerad rapport från Amnesty International som släpptes under tisdagen konstaterade att Kina har lång väg kvar till en bättring bort från en ofta godtycklig och alltid grym tillämpning av lagens strängaste straff.

Annons

Samma dag som Amnestyrapporten om Kina kom avrättades två personer genom hägning i Iran, dagarna efter en massavrättning av 29 personer.

För den som funderar på hur en handfull länder fortfarande år 2008 lagligen och utan synbart starka protester från omvärlden systematiskt kan ta livet av sina medborgare kan ytterligare ett av tisdagens nyhetstelegram bidra till att skapa klarhet: För första gången på 50 år har USA:s president godkänt en militär avrättning. George W Bush undertecknade dagen innan en dödsdom mot en soldat ur armén som 1988 dömts till döden för upprepade fall av mord, mordförsök och våldtäkter.

Att den diktaturer som Iran och Kina tillämpar dödsstraff i stor omfattning är beklagligt och måste naturligtvis alltid fördömas. Men att En öppen demokrati som den amerikanska också gör det är i det närmaste obegripligt. Efter attackerna den 11 september 2001 har inställningen på sina håll till och med blivit mer positiv. Så tvingades demokraternas presidentkandidat Barack Obama, tidigare försiktigt kritisk mot dödsstraffet, nyligen att backa helt inför möjligheten att några eventuella skyldiga för dåden skulle kunna dömas till något annat än till döden.

USA, anars ett föredöme sedan 1700-talet för individens rätt till frihet, utgör med sina många årliga avrättningar ett lika sorligt som dåligt exempel.

Så länge som den beklagliga hanteringen pågår även där, lär länder som Kina och Iran inte heller känna någon större press från omgivningen att avskaffa denna barbariska och ovärdiga form av bestraffning.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons