Annons
Nyheter

Kris för svenska bönder

Nyheter • Publicerad 27 januari 2004

LRF konsults egen hälsokontroll av svenskt jordbruk nyligen, är dyster läsning. Svenska bönder är på väg att konkurreras ut av granåkern.

EU:s bönder hör till världens mest subventionerade. En viktig funktion för EU:s jordbrukspolitik är som konkurrensvapen gentemot omvärlden. Åtskilliga subventionsslantar plöjs till exempel även ner i USA:s jordbruk, även om bidragssystemen där ser annorlunda ut.

Annons

Sveriges bönder missgynnas bland annat av Sveriges regering. Dieselskatten per liter är två kronor högre än för medelbonden i EU. Att Sveriges bönder också betalar för sina utsläpp är för all del rättvist. Tar man hänsyn till att Sverige har Europas renaste diesel blir dock beskattningen svår att förstå. Om inte avsikten är att lämna Sveriges bönder åt sitt eget öde, förstås.

Den svenske bondens kanske största hot är konsumenterna. Vi väljer allt oftare billigare importerade alternativ. Bacon från Scan trängs ut av billigare dito från Danmark, holländsk Goudaost knaprar in på den svenska.

Maten i Sverige är för dyr, är politikernas entydiga budskap. Ja, den är onekligen dyrare än den som importeras. Kan svensk mat bli lika billig som den franska? Knappast. Deras stordriftsfördelar och gynnsammare klimat kan Sverige aldrig få. Deras syn på djurhållning och antibiotikaanvändning vill Sverige inte ha.

Men i slutänden är det konsumenten som avgör.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons