Annons
Nyheter

Kritik inifrån

Nyheter • Publicerad 3 augusti 2009

ººDet är knappast troligt att riksdagen inom överskådlig tid kommer att högtidlighålla minnet av någon svensk filosof. Men när Leszek Kolakowski dog nyligen dog höll det polska parlamentet en tyst minut för att markera hans betydelse för landets frigörelse.

Kolakowskis författarskap var vidsträckt och präglat av hans stora teologiska och idéhistoriska lärdom. Han skrev även skönlitterära texter som Samtal med Djävulen, en av de böcker av honom som finns översatt till vårt språk. Bland de svenskar som tagit djupa intryck av honom finns såväl utrikesminister Carl Bildt (M) som författaren och akademisekreteraren Lars Gyllensten.

Annons

Mest känd blev Kolakowski för sin uppgörelse med marxismen. Och precis som flera andra av marxismens skarpsinnigaste kritiker hade han själv en gång trott på läran. Eftersom han avskydde den högerorienterade, katolska och antisemitiska tradition som fanns i Polen ville han tillhöra vänstern. Och efter att ha upplevt den nazistiska ockupationen såg han Röda armén som befriare.

Kolakowskis tvivel blev dock allt större. År 1968 avskedades han från sin tjänst vid universitet i Warszawa och gick i exil. Samma år började skriva sitt magnum opus, som utkom i tre band på 70-talet. I engelsk översättning fick verket namnet Main Currents of Marxism. Det skildrar den marxistiska filosofins rötter, födelse och utveckling fram till samtidens olika varianter av läran.

För den som vill studera Kolakowskis utveckling kan det vara intressant att jämföra detta verk med essäsamlingen Människan utan alternativ, som kom på svenska 1964. I båda verken citerar Kolakowski Lenins ord: "För oss är moralen underordnad den proletära klasskampens intresse." I det äldre verket tolkade Kolakowski detta uttryck ytterst välvilligt. Han var intresserad av att reformera marxismen inifrån, och skapa något slags socialism med mänskligt ansikte.

I det senare verket beskriver Kolakowski sarkastiskt Lenin som en kung Midas. Allt som tidigare hade ansetts vara förkastligt – som diktatur, anfallskrig eller tortyr – blev till något fint i händerna på honom. Alla Josef Stalins skändligheter kunde rättfärdigas med denna typ av argumentation.

Häromåret återutgavs Main Currents of Marxism i en billig pocketupplaga, som jag skyndade att köpa. I ett nyskrivet förord förklarade Kolakowski att en av orsakerna till kommunismens fall var att marxismen som idé hade dött. Läran befann sig så långt från verkligheten att varken de styrande eller de styrda i Östeuropa längre trodde på den. När härskarna försökte mobilisera folkmassorna valde man istället att vädja till nationalistiska känslor.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons