Annons
Nyheter

Kvoterad dumhet

Nyheter • Publicerad 28 januari 2004

Uppsala universitet har gjort sig till ombud för kvoteringsvansinnet.

Från och med höstterminen 2003 har 30 av 300 platser på juristlinjen öronmärkts för studenter vars bägge föräldrar är födda i utlandet. På detta sätt har man velat öka antalet jurister med utländsk bakgrund.

Annons

Målet är det inget fel på. Juristkåren är alltför homogen. Men metoden är inte bara ogenomtänkt, den strider också mot kravet på likabehandling. Kvotering med utgångspunkt i etniskt ursprung eller trosbekännelse är förbjuden. I går inledde därför två studenter som inte antagits till juristlinjen på grund av den "positiva särbehandlingen" en rättslig process mot Uppsala universitet för etnisk diskriminering.

Kvotering har under lång tid varit politiskt korrekt i USA. I dag är den dock på tillbakamarsch. Verkligheten har visat att den inte i någon nämnvärd omfattning minskar diskrimineringen, utan att den i stället bidrar till ökad polarisering. Organisationer som arbetar mot diskriminering har insett att det är bättre att strida för den enskildes rättigheter, än att kvotera grupper. Skillnaderna är alltid större mellan enskilda individer än mellan kollektiv.

Trots att utvecklingen i USA inte kan vara obekant för den socialdemokratiska regeringen har man valt att slå in på kvoteringsvägen. Till synes oförmögen att lära av andras misstag.

Är det något som borde kvoteras så är det hur mycket dumhet en akademi får utstråla. Den gränsen har Uppsala universitet passerat med råge.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons