Annons
Nyheter

Lägg ner fler skolor

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2009
Tomt. När antalet elever minskar är det inte självklart att det är de kommunala skolorna som ska värnas. ARKIV: PAWEL FLATO / SCANPIX 1999
Tomt. När antalet elever minskar är det inte självklart att det är de kommunala skolorna som ska värnas. ARKIV: PAWEL FLATO / SCANPIX 1999Foto: 

I de ekonomiskt kärva tider som råder i den offentliga verksamheten är det populärt att skylla problemen i skolornas värld på friskolor. De påstås vara för många, "ta" elever som behövs i de kommunala skolorna eller helt enkelt inte vara intresserade av utbildning, bara pengar.

Så är det inte. Problem finns, men seriösa friskolor är minst lika bra som de bästa kommunala, och arbete pågår ständigt för att se till så att såväl fristående som kommunala skolor håller en hög nivå på sin undervisning. Skojare ska avslöjas och portas oavsett om de är offentliga eller privata.

Annons

I Östra Göinge kommun vill beklagligt nog den Socialdemokratiska majoriteten tillsammans med Miljöpartiet och Kristdemokraterna stoppa friskoleetableringar i Kristianstad och Osby kommuner. Frågan om etableringarna kommer nu upp i övriga berörda kommuner, innan Skolinspektionen sedan tar beslut.

Det blir intressant att se till exempel hur Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Kristianstad då ställer sig. Här har bägge partier – precis som på riksplanet – hållit valfrihetens fana högt, men uppenbarligen utan att kunna påverka sina partikamrater i grannkommunen.

Att S säger nej i alla kommuner är förväntat. S har i jakten på regeringsmakten gått allt längre åt vänster. I det rödgröna vänsterpartisamarbetet är S nu endast i teorin för valfrihet.

Det fria skolvalet har i huvudsak fungerat väl, även om det fortfarande finns saker att åtgärda som att elever när som helst och utan något längre varsel kan byta skola. En sådan ordning är förödande för planeringen i skolan där den stora kostnaden – lärarlönerna – inte snabbt kan minskas.

Klart är dock att all verksamhet mår bra av konkurrens. Den stimulerar såväl nytänkande som höjd kvalitet. Valfriheten fungerar för skolbarnen som ett extra skydd mot dåliga kommunala skolor.

Därför är det märkligt att många kommuner, som har att yttra sig om friskoleetableringar innan Skolinspektionen avgör saken, på lösa boliner är så njugga. Inte minst när kommunens egna skolor får mer pengar än friskolorna, utan att alltid vara bättre. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har av denna anledning uttalat att detta måste ändras: ersättningen per elev måste vara lika.

Den direkta uppmaningen till alla skolpolitiker som anser att elevutrymmet i kommunen är ett hinder mot nyetableringar av friskolor är att tänka om: Lägg ner fler kommunala skolor, då blir det mer utrymme för friskolorna.

Det finns egentligen inte något skäl för kommunen att bedriva så mycket som en enda skola i egen regi.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons