Annons
Nyheter

... med rätt perspektiv

Nyheter • Publicerad 22 januari 2004

Striden om tingsrätterna i Skåne är ännu inte formellt avslutad. Men sedan Domstolsverket efter slutförd remissrunda nu föreslår att Hässleholms domsaga ska inkorporeras i Kristianstads skulle det vara mycket förvånande om regeringen beslutar annorlunda.

Fortfarande finns sju tingsrätter i Skåne, men fyra av dem – Kristianstad, Hässleholm, Ystad och Trelleborg – anses inte vara tillräckligt stora för att fungera optimalt. En förändring av tingsrättsorganisationen mot ett färre antal skulle kunna välkomnas ur ett effektivitetsperspektiv, men mot detta står närhetsperspektivet. Det ligger ett stort värde i att domstolarna finns nära medborgarna. Nödvändig effektivisering borde i stället ske med hjälp av modern teknik.

Annons

Debatten om tingsrätterna handlar nu inte om detta utan har i stället förvandlats till bypolitik, precis som var fallet i samband med regementsnedläggningarna. Alla vill ha rätt till att ha kvar sin egen rätt. I Hässleholm har exempelvis närmast desperata förslag lanserats om en "supertingsrätt", som skulle omfatta även delar av Småland. Ett förslag som inte är värt att ta på allvar. Det finns gränser för när positiv samordning övergår till negativ centralism. När stora ambitioner förvandlas till byråkratiska kolosser.

I samband med sammanslagningen av tingsrätterna 2006 kan det bli tal om att Kristianstadsavdelningen av Länsrätten i Skåne flyttas till Malmö. Motivet skulle vara lokalbrist. Om så blir fallet drabbas rättsväsendet av ännu en olycklig centralisering. Låt det inte ske.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons