Annons
Nyheter

Mer än en önskedröm

Danskarna vill stanna i Skåne och Svenskarna vill fortsätta att jobba i Danmark. Så lyder i korthet resultatet av en enkät på båda sidor Öresund som brokonsortiet låtit göra.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008
Politiken halkar efter verkligheen i Öresundsregionen.Foto: 

För den som vurmar för integrationen över Sundet låter det som ljuv musik. Men även om sammansmältningen av Öresundsregionens olika delar förenklats i och med bron, återstår fortfarande en mängd administrativa och strukturella hinder som bara kan undanröjas på politisk väg. Men den politiska viljan verkar inte alltid vara på topp för att få till stånd nödvändiga förbättringar.

Fem procent av Storköpenhamns arbetskraft beräknas i dag bo i Sverige, enligt en undersökning som Øresundsinstitutet presenterade under tisdagen. Tillväxten av arbetspendlare har varit dramatisk. Av de drygt 6700 svenskar som i dag arbetar på andra sidan Öresund, har nästan 3400 tagit klivet till den andra sidan under detta årets första halvår. Så har till exempel danska utgivare av gratistidningar rekryterat tidningsutdelare så långt bort som i Simrishamn.

Annons

Brokonsortiets undersökning bekräftar också optimismen. Två av tre tillfrågade danskar i Sverige som pendlar uppgav att de skulle vilja bo kvar i Sverige om tio år. Bland dem som kom till Sverige före bron uppgav nästan samtliga att de blivit så rotade att de sannolikt aldrig flyttar tillbaka till Danmark. Likaså kan varannan av de arbetspendlande svenskarna tänka sig att fortsätta med detta om tio år, även om en tredjedel tror att de nog är åter på den svenska arbetsmarknaden om ett decennium.

Tyvärr motsvaras inte allmänhetens entusiasm av en motsvarande sjudande optimism på det politiska planet. Beslut och brist på beslut är i många fall i stället kontraproduktiva.

I Danmark ifrågasätts nu de stränga invandringsregler som gjort att många unga par hamnat i så kallad kärleksexil i Malmö. Tidningen Berlingske Tidende anklagade i veckan danska myndigheter för att ha mörkat nya EU-direktiv som kan ha gjort utflyttningen till Sverige onödig i många fall.

Sammanslagningen av den danska och svenska posten till ett enda bolag har skapat gnissel och den tilltänkte svenske vd:n har avgått i förtid.

Skatteuppgörelsen mellan Danmark och Sverige haltar fortfarande betänkligt. Införande av den gemensam valutan Euro är fortfarande avlägsen, trots att den borde vara som gjord för Öresundsområdet.

Socialförsäkringar och andra förmåner skiljer sig fortfarande mellan länderna och avskräcker. Planeringen har inte heller varit helt optimal. Tågförbindelserna skulle kunna vara fler, även om en förbättring skett. Som en tydlig ironi basuneras också det faktum att tunneln öppnas några månader tidigare än planerat ut som någonting positivt. Tunneln var trots allt ursprungligen tänkt att öppnas samtidigt som själva bron.

Öresundsregionen är en av EU:s mest dynamiska. Det beror bland annat på invånarnas entrprenörskap och framåtanda. Förhoppningsvis kan denna smitta av sig även på politiken - annars förblir drömmen om en integrerad Öresundsregion inget mer än en önskedröm.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons