Annons
Nyheter

Okej, som stötdämpare

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2009

ººSom brukligt är kommer det nu besked på besked om överenskommelser i budgetförhandlingarna.

Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna meddelade på onsdagen att de satsar 8,4 miljarder kronor under två år på arbetsmarknad och utbildning. Det är en tillfällig insats som ger fler utbildningsplatser och arbetsmarknadsåtgärder under de svåra år som väntar. Som stötdämpare är den rimlig, även om det så kallade Lyftet – försöket att hitta meningsfull sysselsättning i offentlig verksamhet och ideella föreningar – låter som gammalt amstrams.

Annons

Konjunkturinstitutet faller med sin senaste rapport också in i den kör som säger att konjunkturnedgången har bottnat. Även KI ser tillfälliga insatser för arbetsmarknaden som välkomna, men konstaterar att inte ens de extra satsningar på 60 miljarder kronor som görs under tre år kan "rädda kvar" jobb mer än på marginalen.

Det vore klädsamt om oppositionen resonerade kring detta när man kom med sina motförslag om hur många miljarder man vill sprätta iväg.

Jobbskapande insatser handlar om att underlätta för företagande.

Jonas Duveborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons