Annons
Nyheter

Sahlins vaga löften

Mona Sahlins partiledarskap inleddes med stor entusiasm – men fortsättningen har varit skakig. De interna slitningarna började snabbt visa sig, och fortfarande är det osäkert vilket stöd hon har i partiet.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2009
Lovar runt. Bild: Fredrik Persson
Lovar runt. Bild: Fredrik PerssonFoto: 

Visst leder oppositionen fortfarande över allianspartierna i de flesta opinionsmätningarna, men Socialdemokraterna leder bara med några få procentenheter före Moderaterna.

Förväntningarna på Sahlin var alltså höga inför hennes sommartal i Nacka på lördagen. Det fanns en förhoppning om att hon skulle ge en föraning om Socialdemokraternas strategi i valrörelsen. Vart är partiet på väg? Vilka frågor kommer Sahlin att driva hårdast under det kommande året?

Annons

Men de som förväntade sig en rivstart på valrörelsen blev förmodligen besvikna. Tidigare har Sahlin valt att hålla sina sommartal i förorten Botkyrka samt inne i centrala Stockholm. Den här gången hölls talet invid ett köpcentrum i ett medelklasskvarter i Nacka.

Det var nog ingen slump. Det är i mitten kampen står, det är de vanliga medelklassväljarna som Sahlin måste säkra till sitt parti.

Men det är tveksamt om hon gör det med den inriktning hon målade upp i talet.

Huvudpoängen var att alliansens politik har lett till ökad ojämlikhet mellan könen. Socialdemokraterna – tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – lovar att istället ge ett samhälle med ökad jämställdhet:

"Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Jämställdheten griper igenom alla våra grundläggande värderingar som frihet, jämlikhet och solidaritet."

Det målet ska bland annat uppnås genom lagstiftad rätt till heltid, högre löner i offentlig sektor, höjt underhållsbidrag till ensamstående föräldrar samt lagar om att minst fyrtio procent av ledamöterna i en bolagsstyrelse ska vara kvinnor. Sahlin förklarade också att målet är att föräldraförsäkringen ska delas lika – även om en tredelning kan vara ett första steg.

Jämställdhet är onekligen en oerhört viktig fråga. Sahlin har helt rätt i att alliansen inte har engagerat sig nog i problematiken samt i att ökad jämställdhet skulle ge större frihet för både kvinnor och män.

Men flera av hennes lösningar är bekymmersamma – inte minst kravet på rätt till heltid. En sådan "rättighet" för arbetstagarna betyder i praktiken en skyldighet att leverera heltid för arbetsgivarna. Men i vissa branscher är deltider en nödvändighet. Hur ska butiker och restauranger som har ett fåtal hektiska timmar om dagen klara att betala heltidslöner för alla anställda? Resultatet kan istället bli att arbetslösheten ökar.

Dessutom valde Sahlin att i stort sett hoppa över arbetslösheten, energipolitiken, företagandet och skolan. Vagheten i viktiga frågor är inte precis något styrkebesked. Även de som sätter jämställdheten högt på agendan förväntar sig nog en bredare politisk linje från Sveriges största parti. Att mitt i en kris ge löften om mer bidrag och högre löner, utan att förklara hur de ska finansieras, skapar knappast förtroende hos de breda väljargrupper som Sahlin vill nå.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons