Annons
Nyheter

Skådeplats Guantánamo

Kan demokratin räddas med odemokratiska metoder? Går det att upprätthålla ett rättssamhälle genom att åsidosätta mänskliga rättigheter? Helgar ändamålet medlen? Fånglägret på den amerikanska flottbasen Guantánamo väcker långt fler frågor än vad den ger svar på.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2008
Skiss från rättegången föreställande Usama Bin Ladens chaufför Salim Hamdan.
Skiss från rättegången föreställande Usama Bin Ladens chaufför Salim Hamdan.Foto: 

Under onsdagen inleddes den första rättegången mot en av lägrets fängslade terrorismmisstänkta, jemeniten Salim Hamdan. Rättegången är den första i sitt slag som USA genomfört sedan 1940-talet och är utformad som en militär specialdomstol. Målet inleds också efter flera juridiska bakslag för den amerikanska militärledningen. Bland annat har USA:s högsta domstol tidigare slagit fast att målet när det väl avslutats vid ett eventuellt överklagande kan föras vidare i amerikanska domstolar.

Hamdam, som arbetat som terroristledaren Usama bin Ladins chaufför och kanske även som hans livvakt, är åtalad för konspiration, för att ha stöttat terrorism och för att ha transporterat vapen. Vid en fällande dom hotas han av livstids fängelse. Enligt åtalet kände Hamdam till attackerna i september 2001 mot New York och Washington i detalj. Bland annat hävdar åklagaren att Hamdam varit medveten om att det fjärde kapade planet, det som störtade i Pennsylvania, var på väg mot kongressens byggnad The Capitol. Han misstänks också för att ha hjälpt bin Laden att fly efter attackerna. Hans försvarare hävdar å andra sidan att den åtalade enbart varit anställd hos bin Laden utan att vare sig sympatisera eller känna till terrornätverkets planer. Man hävdar också att Hamdam blivit torterad under sina sju år i amerikanskt förvar och har också lyckats få viss bevisning emot honom ogiltigförklarad eftersom den ansetts ha kommit till under tvång.

Annons

Gitmo, som lägret benämns i media i USA, är som ett infekterat sår på den amerikanska samhällskroppen. Hundratals "illegala kombattanter" hålls där utan formella anklagelser, utan möjligheter till egna biträden och utan att veta vad de anklagas för. vittnesmål om tortyr och tortyrliknande förhållanden är många och detaljerade. För landet som föddes i kamp för individens frihet och mot feodalismens orättvisor är lägret inget annat än ett hån.

Terrorattackerna 2001 var ett omänskligt dåd som drabbade tusentals oskyldiga. Men det land som bemöter terror med terror och behandlar demokratins fiender som rättslösa gör sig en otjänst i längden.

En demokratisk rättsstat har alla nödvändiga medel för att pröva och döma de skyldiga för elfte september den dagen de infångas. Lägret på Gitmo är i det sammanhanget ett tecken på att man inte litar på den egna rättsstaten - den som man säger sig vilja försvara. I stället för en rättsprocess på hemmaplan blir det en militär tribunal på en undanskymd militärbas.

Det är mer skådespel än rättegång.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons