Annons
Nyheter

Tal om ekonomiska tal

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2009
Först ut. Björklund sommartalade i Marstrand. BILD: Tommy Svensson / Scanpix
Först ut. Björklund sommartalade i Marstrand. BILD: Tommy Svensson / ScanpixFoto: 

Mångas semester är slut. Så även politikernas. Man kan säga att den politiska våren avslutas med Almedalsveckan i början av juli och att den politiska hösten börjar i augusti när många partiledare håller sommartal. I år var Folkpartiets Jan Björklund först ut, traditionsenligt i Marstrand på den bohuslänska kusten.

Tiotusen nya utbildningsplatser var utbildningsministerns budskap. Nu finns pengarna, behovet och stödet. Kommunerna ska få resurser till att utöka komvux och högskolorna att utöka studieplatserna.

Annons

Dessutom menar Folkpartiledaren att Sverige behöver ett helt nytt system för ekonomiska relationer mellan stat och kommuner. När det är lågkonjunktur bör statsbidraget till kommunerna öka för att sedan dras ner när det blir bättre tider. Redan nästa år bör kommunerna få mer pengar än vad regeringen hittills sagt.

Det var inte helt oväntat att sensommarens första utspel skulle handla om ekonomi – ungdomsarbetslösheten i många regioner har nästan fördubblats sedan förra sommaren och ekonomin ser inte ut att ljusna särdeles till valåret 2010.

Det är drygt ett år kvar till valet och självfallet inser regeringspartierna att den rödgröna oppositionens starkaste kort är konjunkturläget. Även om lågkonjunkturen långt ifrån är regeringen Reinfeldts fel finns det ändå fortfarande en mytbild om att borgerliga partier är sämre på att hålla i statens plånbok än vad Socialdemokraterna traditionellt har varit.

Ungdomskullarna är också stora just nu – det är fler som lämnar gymnasiet än under senaste högkonjunkturen. Detta spär förstås på ungdomsarbetslösheten.

Därför är det rimligt att utöka antalet utbildningsplatser – de bör alltid sättas i relation till söktrycket. När oppositionen protesterade mot att regeringen tidigare under mandatperioden minskade komvuxplatserna var det onödigt gnäll; då fanns det fler platser än sökande. Läget har dock förändrats snabbt och därför borde regeringen ha tagit det steg som Björklund aviserade i Marstrand redan i våras.

Däremot bör regeringen noga se till att de utökade högskoleplatserna inte minskar utbildningskvaliteten. Om man lär av den massiva utbyggnaden av högskolan under 1990-talet bör inte misstagen upprepas. Den nytillträdde partikollegan till Björklund, högskoleminister Tobias Krantz, kritiserade utvecklingen då och har nu chans att bevisa att kvalitet alltid går före kvantitet – även i lågkonjunktur.

Nästa sommartalande partiledare är Lars Ohly (V) kommande helg i Gnesta, och Mona Sahlin (S) talar om två veckor i hemorten Nacka. Ytterligare en vecka senare är det statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tur. En kvalificerad gissning är att alla dessa tre också kommer att tala ekonomi. Sahlin och Ohly om hur illa borgarna sköter sig och att skattehöjningar krävs. Reinfeldt kommer sedan att varna för sagda skattehöjningar. Sommartalen 2009 handlar om valet 2010.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons