Annons
Nyheter

Traumat lindras

Nyheter • Publicerad 7 januari 2004

På trettondagen erkände den häktade 25-åringen, Mijailo Mijailovic, att det var han som dödade utrikesminister Anna Lindh på NK i Stockholm den 10 september förra året. Den tekniska bevisningen mot honom är så omfattande att bekännelsen varken lär göra till eller ifrån i juridiskt avseende. Men moraliskt och psykologiskt gör bekännelsen det lättare för nationen att komma över mordet på Anna Lindh. Traumat lindras.

Redan när Anna Lindh dog drogs flera paralleller till mordet på statsminister Olof Palme 1986. Inte en gång till, löd den ofta uttalade farhågan. Polisutredningsschabblet, tidsutdräkten, rättegångarna. Att mordet på Palme fortfarande är ouppklarat är för många till viss del fortfarande, arton år senare, ett aldrig avslutat sorgearbete. Många kunde därför de där dagarna i september förra året inte låta bli att göra jämförelser med alla de traumatiska upplevelser som ett Sverige i chock upplevde efter Palmemordet.

Annons

Alla farhågor har – hittills – kommit på skam. Polisen har skött sig exemplariskt: erfarna mordutredare i stället för ansvarskännande polischefer har lett jakten på mördaren. Inga spår verkar ha lämnats åt sitt öde, samtidigt som det inte verkar ha funnits en vilja att förklara mordet. Ingen har drivit en utredning med målet att göra offret till en större politiker än vad hon var. Professionalitet har ersatt amatörism – och givit resultat.

Samtidigt är det just motivet till brottet som ännu spökar. Mijailovics juridiska ombud, advokaten Peter Althin, påstår att det inte har funnits några politiska motiv. Så kan mycket väl vara fallet, men uttalandet kan också vara ett led i det juridiska försvaret. Även om Mijailovic fälls för brottet återstår frågan om vilken påföljd han ska få. Försvarets strävan efter att finna förmildrande omständigheter har bara inletts.

Många frågor återstår således ännu att besvaras. Rättegången kommer därför att följas intensivt. Ändå känns trettondagens bekännelse som något av ett avslut. Mordet på Anna Lindh har en möjlighet att få ett slut som Palmemordet aldrig fick. Den juridiska sanningen – en fällande dom – har kompletterats med den misstänktes egna ord.

Det gör det lättare för oss alla – inte minst Anna Lindhs anhöriga – att gå vidare.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons