Annons
Nyheter

Ung och arbetslös

Antalet arbetslösa har nu passerat en kvarts miljon människor. Även om flera tecken på en ekonomisk återhämtning kan skönjas långt borta vid horisonten, är de höga siffrorna ett tydligt och oroande tecken på att den ekonomiska krisen är långt ifrån överstånden. Som vanligt drabbas också gruppen unga särskilt hårt och Sverige ligger tillsammans med Spanien på topp i EU:s statistik över ungdomsarbetslösheten.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2009
Ungdomsarbetslösheten i Sveige ligger på topp i EU. Bild: Leif R Jansson
Ungdomsarbetslösheten i Sveige ligger på topp i EU. Bild: Leif R JanssonFoto: 

Enligt myndighetens statistik är 250 916 personer nu inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det är ett par tusen mer än för en vecka sedan, men hela 106 000 fler än för ett år sedan, en månad innan finanskrisen bröt ut.

Siffror från EU:s statistikorgan Eurostat visar att Sverige tillsammans med Spanien är de länder som har allra störst andel unga utan jobb. I Spanien är nästan var tredje ungdom utan jobb och här hemma är andelen 24,2 procent, eller 51 746 personer mellan 18 och 24 år. För Sveriges del är det en fördubbling på ett år. Minst andel unga utan arbete har Nederländerna, där bara 6 procent saknar någon form av anställning.

Annons

Lågkonjunkturen slår dubbelt mot den som är ung och som har ingen eller liten arbetslivserfarenhet. De unga är de första som friställs vid nedskärningar och det minskade utbudet av arbeten gör att fler unga får det allt svårare att få ett arbete i konkurrens med de äldre och mer erfarna. När allt fler arbetsgivare i kristider dessutom minskar på antalet sommarvikarier - annars en vanlig väg in på arbetsmarknaden för många unga - begränsas utbudet ytterligare. De unga drabbas nu också särskilt av att branscher med enklare typer av jobb som till exempel butiker och restauranger som ungdomar kan söka nu nåtts av lågkonjunkturen fullt ut och som därför börjar dra ner.

Som nybörjare på arbetsmarknaden är alltså risken stor att tvingas inleda sitt yrkesliv med perioder av arbetslöshet. En liten men tröst i sammanhanget är kanske att de yngre spenderar kortare tid utan arbete än äldre. Detta gäller särskilt de som fullföljt sina gymnasiestudier eller satsat på andra former av utbildning.

Trots det är det tydligt att de unga ofrivilligt får tjäna som arbetsmarknadens påfyllnadsreserv, som en reservstyrka att ta till först när de etablerade fått sitt. Detta beror i sin tur inte minst på strikta turordningsregler, platta lönetrappor och andra mekanismer som gjort den svenska arbetsmarknaden väldigt trygg för den som är över 30 och har jobb. Men samtidigt väldigt otrygg för den som är under 30 och inte har det.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons