Annons
Nyheter

Var är arbetslinjen?

Nyheter • Publicerad 8 juli 2008
Arbetskraftsinvandring modell efterkrigssverige.Foto: 

Inför EU:s östutvidgning för fyra år sedan väntades tusentals nya EU-medborgare välla in över Sveriges gränser. Så blev det inte. Tvärtom verkar intresset för att flytta till Sverige vara ganska svalt hos världens arbetstagare.

Det finns rätt mycket som talar till Sveriges nackdel. Varför skulle en välutbildad ingenjör eller duktig undersköterska välja ett land med höga skatter, krångliga regler och ett språk som bara talas av nio miljoner människor? Ett land som dessutom inte lyckas särskilt väl med integration och tillvaratagande av utländsk kompetens. Bättre då engelskspråkiga länder där krånglet är mindre och karriärmöjligheterna större.

Annons

Sveriges stora huvudbry handlar om hur en åldrande befolkning i framtiden ska kunna få sjukvård, rollator och plats på äldreboende när få människor jobbar och betalar skatt. Ekvationen går inte ihop – fler måste arbeta. Arbetskraftsinvandring blir en viktig pusselbit för att få fler att finansiera välfärden.

På ett av Almedalens seminarium, anordnat av Sveriges Ingenjörer, diskuterades hur arbetskraftsinvandringen ska trygga kompetensförsörjningen. Många kloka idéer presenterades av politiker från höger och vänster samt företrädare för fackförbund och storföretag. Enklare regler, svenskstudier på nätet och fler rekryteringskontor utomlands kan förhoppnings snart bli möjligt.

Ett stenkast därifrån riktade integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) svidande kritik mot den tidigare socialdemokratiska integrationspolitiken. Mellan åren 2002 och 2006 ökade antalet så kallade "utanförskapsområden". Det är områden där en stor andel av invånarna saknar ett jobb, har låga inkomster och inte röstar. Många barn slutar nian utan fullständiga betyg. Det bor inte bara invandrare i Rosengård, Bergsjön och Husby. Men, underströk Sabuni, "utanförskapet har en etnisk dimension".

En timme senare berättade irakier från Södertälje om sin första tid i Sverige. "Det allra viktigaste som människa är att ha ett arbete. Det allra svåraste när jag kom till Sverige var att få veta att jag kanske inte skulle få ett jobb". En annan vittnade om att svenska är svårt att lära sig när man inte får komma in i samhället genom arbete. "Jag kan jobba gratis i två år för att lära mig språket" sa en tredje.

I Södertälje är den invandrade befolkningen mer välutbildad än dess svenska grannar. Tyvärr tas inte deras kompetens tillvara. Bristande svenskkunskaper gör steget in på arbetsmarknaden svårt. Ett sådant ödslande med mänskliga resurser blir dyrt i längden. Det har länge pratats om att det ska bli lättare att översätta och validera utländska examina. Tyvärr går det alldeles för långsamt. Under tiden betalar Sverige i uteblivna möjligheter och slösar med nyanländas kompetens. De utländska ingenjörerna väljer nog ett annat land att arbeta i.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons