Annons

Alla fyra nekar till skottlossningen i byn

Fyra män åtalas för mordförsök den 11 juni, efter skottlossning under eftermiddagen mitt inne i ett bostadsområde i Lönsboda. Alla nekar till brottet.
Lönsboda • Publicerad 14 december 2020 • Uppdaterad 15 december 2020
Gärningsmännen använde en Toyota (bilden) och en Volvo som flyktbilar, enligt åklagaren. En tredje bil hade kulhål i sig, visar utredningen.
Gärningsmännen använde en Toyota (bilden) och en Volvo som flyktbilar, enligt åklagaren. En tredje bil hade kulhål i sig, visar utredningen.Foto: Jens Christian

Tre av männen kunde gripas samma kväll i skogarna utanför Lönsboda. Den fjärde greps 15 dagar senare.

Men det är faktiskt bara en i kvartetten som är fortsatt häktad när åtal nu väcks, resten släpptes i september.

Annons

Den som är fortsatt frihetsberövad är en 19-åring som, förutom mordförsök, också åtalas för grovt vapenbrott. Han erkänner den här delen, grovt vapenbrott, men nekar till resten och hävdar i stället nödvärn.

I stämningsansökan går det att läsa att de misstänkta gärningsmännen maskerat sig och tagit med sig skyddsväst, yxor, slagträn, järnrör samt pistol för att besöka en familj i Lönsboda.

Kulhål har hittats både vid bostaden och i en bil.

Åklagaren stödjer sig också på vittnen, en film från ett vittne samt DNA-bevisning för att bekräfta tesen om mordförsök.

I andra hand, om tingsrätten inte går på åklagarens linje om mordförsök, menar åklagaren att det rör sig om grovt olaga hot och/eller förberedelse till grov misshandel.

19-åringen har dömts för brott ett flertal gånger. Dagen efter skottlossningen fastställde exempelvis hovrätten att han, tillsammans med andra, gjort inbrott i Landskrona för att stjäla från två fotbollsklubbars lokaler.

En annan i den misstänkta kvartetten, en 30-åring, dömdes åtta dagar före skottlossningen i Lönsboda till en månads fängelse för flera brott, men hade den 11 juni ännu inte börjat avtjäna detta straff.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons