Annons

Kommuntoppar visste i flera år: ”Agerade inte tillräckligt”

Politikerns umgänge med en kriminell blev droppen för Centerpartiet. Men när Niklas Larsson (C) flera år tidigare fick veta att partikamraten hade en sexuell relation med en intellektuellt funktionsnedsatt agerade han inte alls.
Även kommundirektören Petra Gummesson har genom åren fått flera påstötningar om ett olämpligt beteende från politikern.
– Hade det varit minsta antydan om att det hade varit tvång eller våld eller köpta tjänster på något sätt så hade jag agerat på studs, säger hon.
Osby • Publicerad 13 juni 2023 • Uppdaterad 1 september 2023
”Vi ville inte ha med honom att göra”, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C).
”Vi ville inte ha med honom att göra”, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C).Foto: Lasse Ottosson

Centerpartisten har varit aktiv i Osby kommun i många år och har varit uppskattad. Men den politiska karriären fick ett drastiskt slut för några år sedan – då han blev ombedd att lämna både Centerpartiet och sina politiska uppdrag.

– Vi ville inte ha med honom att göra, säger kommunalrådet Niklas Larsson (C).

Annons

Enligt Niklas Larsson hade Centerpartiet sedan en tid tillbaka fått information om att politikern upprepade gånger setts tillsammans med en kriminell ung man, vilket väckte frågor både i och utanför partiet. Varför körde centerpartisten runt med en kriminell kille i bilen?

Centerpartiet, det vill säga Niklas Larsson och en partikamrat till honom, hade flera samtal med politikern. Men han uppfattades som likgiltig och ville inte ge någon förklaring, säger Niklas Larsson.

– Han har suttit väldigt tyst. Han säger inte så mycket alls.

Flera anställda inom Osby kommun anser att Centerpartiet och kommunledningen inte har agerat tillräckligt mot den tidigare politikern.
Flera anställda inom Osby kommun anser att Centerpartiet och kommunledningen inte har agerat tillräckligt mot den tidigare politikern.Foto: Sofia Åström

Den tidigare högt uppsatte politikern själv säger till Kb/NSk att han och den unge mannen har känt varandra “i ett antal år”, och att han bland annat har hjälpt honom med olika ansökningar och skjutsat honom till flickvänner.

– Det var så vi blev bekanta, genom att jag försökte hjälpa honom, säger mannen.

En natt körde politikern av vägen. I bilen satt den unge påstått kriminelle och ytterligare en person. Bara någon dag senare lämnade centerpartisten in sin avsägelse.

– När polisen blev involverad blev det droppen, säger Niklas Larsson.

Niklas Larsson säger att samtalen med politikern enbart handlade om varför han umgicks med en kriminell.

Men enligt en partikamrat till Niklas Larsson, som också deltog i mötena, gällde samtalen betydligt mer än så.

”Jag fick bilden av att det var en myndig vuxen person och att det inte var olagligt.”
Niklas Larsson (C)

Centerpartiet hade också fått information om att mannen regelbundet köpte ut alkohol och cigaretter till ungdomar, och att han ofta träffade ungdomar i Centerpartiets möteslokal. Kristianstadsbladet/Norra Skåne har fått till sig samma uppgifter från flera olika håll.

Annons

När Kb/NSk tar upp detta med Niklas Larsson medger han att även detta var något som man pratade med politikern om. Denne nekade dock till att ha köpt ut alkohol och cigaretter till ungdomar, säger Larsson. Samtidigt fick partiet information om att politikern fortsatte att göra just det.

– Vi sa ”du får inte vara här nere (i lokalen) och inte ta emot några andra människor här. Sen får du absolut inte heller köpa alkohol och så till ungdomar – det är ju olagligt”.

Gjorde ni någon polisanmälan?

– Nej, jag har inte gjort någon polisanmälan. Samtidigt så nekade han ju till att han hade gjort det, säger Niklas Larsson.

Niklas Larsson har i flera år också känt till att politikern ska ha haft en sexuell relation med en intellektuellt funktionsnedsatt ung man, som var föremål för kommunens omsorger. Den informationen fick han från kommundirektören Petra Gummesson redan 2017.

– Hon fick till sig det och ville att jag skulle veta det, för han var min partikamrat.

Niklas Larsson gjorde inget särskilt med informationen och pratade inte heller med sin partikollega om det han fick höra.

– Jag fick till mig att det var en myndig vuxen person och att det inte var olagligt. Det kan ju bedömas olämpligt, absolut, men det var inget som jag vid det tillfället lyfte med honom.

Varför inte?

– Det kan jag inte svara på. Det skulle man kanske ha gjort om man ser på det i efterhand.

Petra Gummesson, kommundirektör, har flera gånger fått information om ett påstått olämpligt beteende från den tidigare politikern.
Petra Gummesson, kommundirektör, har flera gånger fått information om ett påstått olämpligt beteende från den tidigare politikern.Foto: Marcus Enochsson
Annons

Osbys kommundirektör Petra Gummesson berättar att kommunala tjänstemän som jobbade med den intellektuellt funktionsnedsatte unge mannen rådfrågade henne hur de skulle hantera hans relation till politikern. Kommundirektörens råd var att prata med dennes gode man, säger hon sex år senare.

– Vad som hände efter det vet inte jag. Jag har inte fått någon återkoppling på det och jag har inte heller krävt det. De har inte velat prata mer med mig om det ärendet, säger Petra Gummesson.

Kb/NSk har sökt den gode mannen. Denne vill, med hänvisning till sekretessen, inte svara på några frågor.

– Sen valde jag också att informera Niklas eftersom det rörde en centerpartist, fortsätter Petra Gummesson.

Eftersom den unge mannen var över 15 år uppfattade hon inte relationen som olaglig. Därför agerade Petra Gummesson inte utifrån uppgifterna hon fick.

”Jag har ju inte mörkat någonting, vad ska jag göra?”
Petra Gummesson, kommundirektör

Hon resonerade likadant när hon i samma veva, via en annan tjänsteman, fick information om en digital konversation med sexuellt innehåll mellan politikern och en kille i de sena tonåren. Det är samma kille som kallas för Emil i Kb/NSk:s artiklar, och som säger att han hans sexuella relation med politikern inleddes redan innan han fyllt 15 år.

Men eftersom Emil vid det här tillfället var över 15 år fanns det inte så mycket för kommundirektören att göra, säger hon.

– Jag har inte på något sätt någon kännedom eller information om att NN (politikern. reds. anm.) skulle ha några sexuella relationer med barn eller unga som är under 15. Hade det varit minsta antydan om att det hade varit tvång eller våld eller köpta tjänster på något sätt så hade jag agerat på studs, säger Petra Gummesson.

I båda de här fallen ska personerna ha fått cigaretter, alkohol eller pengar av politikern.

– Det har jag inte någon som helst kännedom om.

Annons

Runt 2017 fick Petra Gummesson också veta att den dåvarande centerpartisten utreddes av polisen. Men åklagaren sa, enligt Gummesson, att hon inte fick prata med någon om det. Polisutredningen, som gällde köp av sexuell handling av barn, blev senare nedlagd.

Kb/NSk har pratat med flera anställda inom Osby kommun som anser att Centerpartiet och kommunledningen inte agerat tillräckligt för att sätta stopp för politikerns olämpliga beteende. Niklas Larsson och Petra Gummesson håller inte med.

– Jag har ju inte mörkat någonting, vad ska jag göra? Ska jag sätta mig till doms över politiker, vad de har för sexuella läggningar eller bedöma lämpligheten i deras beteende? Det ligger inte an på mig i mitt uppdrag som kommundirektör, säger Petra Gummesson.

– Vi menar att vi från vårt parti agerade genom att mannen inte längre är förtroendevald hos oss, säger Niklas Larsson.

Kb/NSk granskar

Kommande delar

• Den tidigare toppolitikern: ”Jag kan inte minnas att jag gjort det”

• Polisens misstanke: Osbypolitikern har blivit utpressad

Här saknas innehåll

Martin SöderbergSkicka e-post
Matti StenrosenSkicka e-post
Marcus EnochssonSkicka e-post
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons