Annons

Osbys fullmäktige har blivit viralt

Är Osby det nya ”Plötsligt i Vinslöv”? Klart är att sammanträdet i fullmäktige nu har blivit viralt, efter att klipp därifrån nått en humorsajt som fler än en halv miljon svenskar följer.
Osby • Publicerad 2 december 2020 • Uppdaterad 3 december 2020
Niklas Larsson (C).
Niklas Larsson (C).Foto: Tomas Lovén

UPPDATERAD

Osby kommun är inte rädd för att prova nytt. I flera år har sammanträden i fullmäktige kunnat följas på Youtube, både live och i efterhand.

Annons

På sammanträdet den 23 november togs nästa steg. Presidiet var på plats, ledamöterna deltog via video. Allt för att minimera smittspridning av covid-19.

Och sammanträdet gick väl i ärlighetens namn... sådär, åtminstone inledningsvis. Vilket SVT rapporterade om för några dagar sedan.

Folk som plötsligt la på. Inte sågs. Hördes. Eller Powerpoint-presentationer som långt från alla kunde se.

Detta snappade Instagram-kontot Dyngbaggegalan upp, som i ett 30 sekunder långt klipp sammanfattade problematiken med ny teknik för ovana användare.

Under onsdagen, när klippet varit uppe i ett dygn, hade runt 1 000 kommentarer rasslat in. Igenkänningsfaktorn, att få tekniken att fungera detta coronaår, var hög – menade svenskarna.

Här saknas innehåll

Det fanns också de som såg likheter med vardagsskildringen från den omtalade SVT-dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv”.

En annan skrev ”Åh, denna nya verklighet. Hur har vi kunnat landa på månen?”.

Men, det fanns också de som var stolta.

Som exempelvis Osbys kommunalråd Niklas Larsson (C), som på bred dialekt hördes flera gånger i klippet.

”Äntligen är man med i Dyngbaggegalan! Stolt över att vara kommunalråd i en kommun som är så framåt med digitala kommunfullmäktigemöten”, konstaterade han under tisdagen.

Annons

Men så tillhör ju kommunalrådet också en av de 500 000 som dagligen gläds av humorkontots videosnuttar.

Dyngbaggegalan drivs av den 31-årige stockholmaren Leo Vene, som startade Instagram-kontot för tre år sedan.

Till vardags har han ett ”nio-till-fem-jobb” inom IT och sköter kontot på fritiden, berättar han i en intervju med Expressen.

Efter att Dyngbaggegalan uppmärksammade Osbys fullmäktige har Niklas Larsson fått berätta om det även i Sveriges radio (P3 och P4), TV4 (Efter fem) samt SVT (Morgonstudion).

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons