Annons

Polisens misstanke: Osbypolitikern har blivit utpressad

Den före detta centerpartisten i Osby har anklagats för olämpliga sexuella relationer i flera år.
Men hans umgänge med en påstått kriminell ung man har också fått polisen att misstänka att politikern har blivit utpressad.
– Han vill inte berätta något som leder oss vidare. Hade han gjort det hade vi kunnat reda ut det här, säger en person inom polisen.
Osby • Publicerad 14 juni 2023 • Uppdaterad 1 september 2023
Polisen har, enligt Kb/NSk:s uppgifter, inte uppfattat den tidigare politikern som samarbetsvillig. Man har misstänkt att han har blivit utpressad – något som politikern själv förnekar.
Polisen har, enligt Kb/NSk:s uppgifter, inte uppfattat den tidigare politikern som samarbetsvillig. Man har misstänkt att han har blivit utpressad – något som politikern själv förnekar.

Kb/NSk har i flera artiklar berättat om anklagelserna mot en tidigare toppolitiker i Osby, som handlar om olämpliga sexuella relationer med pojkar och unga män.

Men flera personer som tidningen har pratat med säger att det också har funnits ungdomar som har fått alkohol, cigaretter och pengar av centerpartisten, utan att ge något tillbaka. Eventuellt genom att ge politikern falska förhoppningar.

Annons

– De lurade honom, sa att de skulle suga hans kuk och sånt, säger en av de unga männen i Osby som Kb/NSk har pratat med.

– Hans syfte var säkert en sak och barnens syfte var säkert ett annat, säger en annan.

De senaste åren har den tidigare politikern vid upprepade tillfällen setts tillsammans med en påstått kriminell ung man i Osby, ofta i samband med att politikern har gett honom skjuts.

Niklas Larsson (C) säger att partiet bröt med den mångårige politikern på grund av hans umgänge med en påstådd kriminell.
Niklas Larsson (C) säger att partiet bröt med den mångårige politikern på grund av hans umgänge med en påstådd kriminell.Foto: Marcus Enochsson

Den unge mannen ska enligt uppgift ha fått alkohol av politikern innan han fyllde 15 år. Kb/NSk har inga uppgifter om att det ska ha funnits något sexuellt i relationen.

Den tidigare politikern förnekar uppgiften om alkohol men bekräftar att de känner varandra sedan ”ett antal år” – och att han bland annat hjälpt den unge mannen med olika ansökningar och skjutsat honom till flickvänner.

– Ibland betalade han för bensinen och ibland bjöd jag honom på skjuts. Så det var ett rent vänskapligt utbyte, säger mannen.

Det centerpartiska kommunalrådet Niklas Larsson var dock inte nöjd med sin partikamrats förklaringar, vilket ska ha bidragit till att Centerpartiet för några år sedan krävde att han skulle lämna partiet. Centern ansåg att det var olämpligt att politikern umgicks med en kriminell person.

– Vi ville inte ha med honom att göra, för det var mycket diskussioner om detta, förklarar Niklas Larsson (C).

”Det är jättekonstiga omständigheter, men vi kunde inte styrka att det förelåg brott. Han vill inte berätta något som leder oss vidare. Hade han gjort det hade vi kunnat reda ut det här.”
En person inom polisen

Strax innan mannen lämnade politiken blev den unge kriminelle skjuten. I samband med det försökte polisen få tag på politikern, för att höra honom som vittne.

Natten innan hade centerpartisten, den unge kriminelle och ytterligare en person färdats i en bil som körde av vägen. När den unge mannen förhördes av polisen sent den natten sa han att de hade varit i Malmö för att tatuera sig.

Annons

Efter skjutningen började polisen intressera sig för relationen mellan politikern och den unge mannen, uppger en person inom polisen. Polisen fattade misstankar om att politikern blev utpressad.

Han har haft en stabil inkomst som toppolitiker. Trots det verkar den tidigare centerpartisten inte ha några pengar. Det uppger både personen inom polisen och flera andra som Kb/NSk har pratat med.

Men polisen kunde inte bevisa att politikern blev pressad att betala pengar och utföra tjänster åt kriminella. Enligt polisens uppfattning har han inte varit villig att samarbeta.

– Det är jättekonstiga omständigheter, men vi kunde inte styrka att det förelåg brott. Han vill inte berätta något som leder oss vidare. Hade han gjort det hade vi kunnat reda ut det här, säger polisen.

Ex-politikern själv säger att han inte har blivit utpressad och att han inte har några ekonomiska bekymmer. Han håller inte heller med om att han inte varit samarbetsvillig.

– Jag har svarat på deras frågor. Jag är inte utpressad, säger han.

Här saknas innehåll

Martin SöderbergSkicka e-post
Matti StenrosenSkicka e-post
Marcus EnochssonSkicka e-post
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons