Tidigare toppolitiker anklagas för att ha utnyttjat pojkar sexuellt
En tidigare ledande centerpartistisk politiker i Osby anklagas för att under flera år ha utnyttjat och försökt utnyttja pojkar sexuellt. I utbyte mot cigaretter, sprit och pengar ska han ha fått, och velat få, tillgång till pojkarnas kroppar.
Anklagelserna har varit kända för kommundirektör Petra Gummesson, och även kommunalrådet Niklas Larsson (C) har fått information. Men trots larm från kommunanställda och andras påstötningar har ingen stoppat agerandet.
– Centerpartiet och andra politiker har hållit denna politiker om ryggen. Det är därför som detta har kunnat fortsätta, säger en person med insyn i partiet.
Själv nekar den före detta centerpartisten helt till anklagelserna.
Osby • Publicerad 12 juni 2023 • Uppdaterad 1 september 2023

Mannen har varit aktiv i Osbys politik i många år och har varit uppskattad. Men 2013 började folk i Osby reagera på att centerpartisten ofta skjutsade en pojke som han inte är släkt med till och från aktiviteter.

Reaktionerna gällde dels skjutsandet, dels att politikern ska ha bjudit den då 14-årige pojken på cigarrer och alkohol på en fest.

Annons

– Jag vet definitivt att han bjöd honom på cigarrer, och jag är rätt säker på att han bjöd honom på alkohol också, säger en person som fanns i pojkens närhet under den perioden.

Kb/NSk har pratat med pojken, som nu är en vuxen man. Vi väljer att kalla honom Emil. Han säger att han fick sprit, cigaretter och pengar av politikern. Men han berättar att det inte kom gratis. Redan innan han var 15 år gammal började den betydligt äldre mannen att utnyttja honom sexuellt, säger han.

– Han kunde börja pussa på mig eller röra på mig på ett konstigt sätt där nere. Jag ville inte säga ”sluta” för jag kände att ”gör jag det så kanske jag inte får grejer”.

Mejl och sms mellan den tidigare Osbypolitikern och Emil. Kb/NSk har valt att inte publicera meddelandena med grövst sexuellt innehåll.
Mejl och sms mellan den tidigare Osbypolitikern och Emil. Kb/NSk har valt att inte publicera meddelandena med grövst sexuellt innehåll.

Framför allt ska det ha rört sig om oralsex.

– Jag behövde aldrig göra något på honom, utan det var han som gjorde på mig, säger Emil.

Kb/NSk har tagit del av sms och mejl mellan den då unga pojken och politikern (från dennes Osby kommun-mejladress), som tydligt bekräftar att mannen ordnade sprit och öl till Emil, som han kallar ”min fina älskling”. I sms mellan de båda blir det sexuella ännu tydligare.

De sexuella mötena, som ska ha pågått under flera år, genomfördes enligt Emil bland annat i politikerns bil och i Centerpartiets lokal i centrala Osby, dit det enligt grannar under perioder varit en strid ström av ungdomar.

Kb/NSk har pratat med flera personer som varit nere i lokalen och som säger att pojkar fick cigaretter och sprit av den dåvarande centerpartisten där nere.

”Centerpartiet och andra politiker har hållit denna politiker om ryggen. Det är därför som detta har kunnat fortsätta.”
En tidigare centerpartist

Politikerns umgänge med pojkar är omdiskuterat i Osby. Det framkommer med tydlighet när Kb/NSk ringer runt till pojkar, grannar och andra som på olika sätt kommit i kontakt med mannen.

Det har också väckt reaktioner inom Osby kommun. Kb/NSk har varit i kontakt med flera kommunanställda som på olika sätt har reagerat och agerat.

Det framkommer att den tidigare ledande politikern åtminstone en gång har blivit polisanmäld för ”köp av sexuell handling av barn”. Den uppgiften bekräftas av ett mejl som Emil skickade till polisen i februari 2017, där han så att säga försöker ”fria” politikern från anklagelserna. Det är alltså samma pojke som nu, som vuxen man, säger att mannen utnyttjat honom sexuellt. Polisanmälan lades ganska snabbt ner.

Det står också klart att kommunanställda larmat gällande pojkar eller unga män och deras relation till den tidigare politikern.

När Osbypolitikern utreddes av polisen under 2017 mejlade Emil och förklarade att politikern var oskyldig.
När Osbypolitikern utreddes av polisen under 2017 mejlade Emil och förklarade att politikern var oskyldig.

Mannens sexuella intresse tycks ha riktats mot pojkar och unga män som på olika sätt har haft svårigheter i sina liv. Ett av larmen gällde en ung man med intellektuell funktionsnedsättning som var föremål för kommunens omsorger, och där kommunens egen personal uppmärksammade relationen.

Till Kb/NSk bekräftar den unge mannen att han hade en relation med den före detta politikern. Han minns inte exakt, men tror att det var för tre–fyra år sedan.

– Vi pussades och sånt, och sedan ville han ha sex med mig. Men det ville inte jag, säger han. Vi skickade kärleks-sms och sånt, och sen köpte han cigg till mig också.

En ung man berättar att han som minderårig blev sexuellt utnyttjad av den tidigare Osbypolitikern. Bland annat ska det ha skett i Centerpartiets lokal i centrala Osby.
En ung man berättar att han som minderårig blev sexuellt utnyttjad av den tidigare Osbypolitikern. Bland annat ska det ha skett i Centerpartiets lokal i centrala Osby.Foto: Sofia Åström

Den unge mannen med intellektuell funktionsnedsättning berättar även att politikern ”lekte” med hans könsorgan.

Kb/NSk har tagit del av chattkonversationer mellan den unge mannen och den förre centerpartisten från 2020. Där, i meddelanden fullsmyckade med hjärtan, skriver politikern bland annat att han ”längtar efter att få kela med dig o smeka din fina sköna kropp” och ”älskar dig så himla mycket”.

”Jag kommer inte ihåg att jag har gjort det i alla fall.”
Den tidigare C-politikern

Politikern säger att han aldrig har haft sexuella kontakter med minderåriga, det vill säga någon under 15 år. Han förnekar också att han har haft sexuella relationer med de två unga män som Kb/NSk har pratat med. Han säger att han inte har något minne av att ha skickat meddelandena som de unga männen har delat med sig av.

– Jag kommer inte ihåg att jag har gjort det i alla fall, säger han.

Men du skulle kunna ha gjort det?

– Jag vet inte i vilken situation detta skulle ha hänt. Men jag har inget minne av det.

Den tidigare ledande politikern förnekar också att han har köpt ut alkohol och cigaretter till ungdomar. Däremot bekräftar han att han har träffat ungdomar i Centerpartiets lokal och bjudit dem på läsk och bullar.

– Det handlar om att de har varit hungriga och törstiga.

Osbypolitikerns chatt med den intellektuellt funktionsnedsatte unge mannen.
Osbypolitikerns chatt med den intellektuellt funktionsnedsatte unge mannen.

Enligt uppgift från kommunanställda ska kommundirektören Petra Gummesson ha fått information om en anmälan gällande den unge mannen med funktionsnedsättning. Hon ska också ha fått se en digital konversation mellan politikern och Emil, där denne bland annat ska ha förklarat att han velat smaka på Emils kropp.

Kb/NSk har varit i kontakt med Petra Gummesson, som bestämt förnekar att hon skulle ha fått några handlingar. Hon bekräftar dock att hon har fått information om relationerna kring 2017, liksom om den polisanmälan som gjordes mot politikern. Men eftersom både Emil och den intellektuellt funktionsnedsatte mannen vid tillfället var över 15 år gamla, det vill säga sexuellt myndiga, agerade hon inte.

– Jag har inte på något sätt någon kännedom eller information om att NN (politikern. Reds. anm.) skulle ha några sexuella relationer med barn eller unga som är under 15. Hade det varit minsta antydan om att det hade varit tvång eller våld eller köpta tjänster på något sätt så hade jag agerat på studs, säger hon.

Petra Gummesson, kommundirektör i Osby, har fått information om politikerns agerande – men inte om att det skulle ha rört sig om minderåriga, säger hon.
Petra Gummesson, kommundirektör i Osby, har fått information om politikerns agerande – men inte om att det skulle ha rört sig om minderåriga, säger hon.Foto: Marcus Enochsson

Det ifrågasätts av de kommunala tjänstemännen, som hävdar att Petra Gummesson har velat mörka det som har hänt.

– Jag tänker att det är oerhört olämpligt att vara medveten om detta men inte agera, konstaterar en av tjänstemännen.

När Kb/NSk pratar med Osbys kommunalråd Niklas Larsson (C) så säger han sig endast ha fått information om relationen som den tidigare partikamraten haft med den intellektuellt funktionsnedsatte unge mannen.

Niklas Larsson gjorde inget särskilt med den kunskapen.

– Jag fick till mig att det var en myndig vuxen person och att det inte var olagligt. Det kan ju bedömas olämpligt, absolut, men det var inget som jag vid det tillfället lyfte med honom, säger Niklas Larsson (C).

Niklas Larsson (C) håller inte med om att Centerpartiet har bidragit till att den tidigare toppolitikerns agerande har kunnat fortsätta.
Niklas Larsson (C) håller inte med om att Centerpartiet har bidragit till att den tidigare toppolitikerns agerande har kunnat fortsätta.Foto: Marcus Enochsson

Men att Niklas Larsson inte har vetat mer avfärdas bestämt av en tidigare partikamrat till honom, som berättar att hon och Niklas Larsson under ett års tid hade flera samtal med politikern om de ”spritfester” som denne ska ha ordnat för unga killar i Centerpartiets lokal i centrala Osby.

Både grannar i huset och i huset mitt emot ska enligt den före detta centerpartisten ha ringt till Centerpartiet för att klaga. Samtalen mellan de tre ledde till att den tidigare ledande politikern för några år sedan lämnade sina sista kommunala uppdrag.

Den tidigare centerpartisten säger att det bland annat var kommundirektör Petra Gummesson som informerade Niklas Larsson om problematiken kring politikern.

– Petra Gummesson kallade till sig Niklas Larsson och förklarade att “detta får politiken ta”, säger hon.

Niklas Larsson ska ha varit skärrad efter beskedet. Enligt den tidigare partikamraten är det en delförklaring till att den tidigare ledande politikern inte har tvingats ta ansvar för sitt agerande.

– Centerpartiet och andra politiker har hållit denna politiker om ryggen. Det är därför som detta har kunnat fortsätta, säger hon.

– Den bilden delar däremot inte jag, kommenterar Niklas Larsson.

Kb/NSk granskar

Kommande delar

• Emil berättar: Blev sexuellt utnyttjad av politikern som minderårig

• Kommuntoppar visste i flera år – ”Agerade inte tillräckligt”

• Den tidigare toppolitikern: ”Jag kan inte minnas att jag gjort det”

• Polisens misstanke: Osbypolitikern har blivit utpressad

Här saknas innehåll

Matti StenrosenSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Marcus EnochssonSkicka e-post
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.