Annons

56-åring försökte ta sitt liv efter skottdrama

Ett skottdrama utspelade sig på fredagseftermiddagen i en tryckerifastighet i centrala Osby. En 56-årig man attackerade och knivskar sin exhustru i handen samt sköt mot hennes fästman. Båda skadades lindrigt.
Östra Göinge • Publicerad 17 januari 2004
Polisens insatsstyrkor från Blekinge och Malmö kom till Osby.
Polisens insatsstyrkor från Blekinge och Malmö kom till Osby.Foto: 
En hundpatrull och poliser iklädda skottsäkra västar på väg in i fabriksbyggnaden för att leta efter den 56-årige mannen.BildER: PER ROSENQVIST
En hundpatrull och poliser iklädda skottsäkra västar på väg in i fabriksbyggnaden för att leta efter den 56-årige mannen.BildER: PER ROSENQVISTFoto: 

Efter händelsen sprang mannen in i fastigheten där han låg och tryckte.

Polisen drog igång ett stort pådrag i sökandet efter mannen. Insatsstyrkor från Malmö och Blekinge samt hundförare – totalt ett 25-tal poliser – kom till Osby för att leta efter mannen.

Annons

– Vi lämnade inget åt slumpen eftersom vi hade indikationer på att 56-åringen hade både kniv och andra vapen med sig inne i byggnaden, som är 10000 kvadratmeter stor, säger Göran Svensson.

Dramat utspelades efter en konferens i vilken förutom nämnda trio ytterligare två personer deltog.

– Vi är inte riktigt säkra på hur det hela har gått till. Klart är att kniv och ett skjutvapen, troligtvis ett kolsyrevapen, funnits med i bilden, förklarar polisens insatschef Göran Svensson. Bakom dådet ligger förmodligen en vårdnadstvist i kombination med svartsjuka. 56-åringen förskansade sig nämligen i en villa i Osby i början av december med sin 13-årige son och pojkens farmor.

Han hotade då att döda sonen och ta livet av sig om inte han fick vissa krav gentemot mamman uppfyllda. Men mannen övertalades att komma ut ur huset och greps odramatiskt.

Fredagens händelse inträffade vid 14.30-tiden. En person ringde till polisens länskommunikationscentral i Malmö och berättade om dramat.

Enligt uppgift gick 56-åringen och kvinnans fästman tillsammans ut ur byggnaden medan kvinnan pratade med två personer i ett rum. Plötsligt skrek 56-åringen till kvinnans fästman att lägga sig ned på golvet. När han vägrade sköts han i pannan. Därefter sparkades han nedför några trappor. Därpå knivskar 56-åringen sin tidigare maka i ett finger sedan hon kommit ut från rummet. Ett vittne berättar för Kristianstadsbladet:

– Jag befann mig på ovanvåningen när jag plötsligt hörde våldsamma skrik från trapphuset. Omedelbart sprang jag ner och då stod kvinnan och ropade på hjälp. Hon blödde från ett sticksår i handen och mannen från ett skottsår i pannan. Jag försökte lugna kvinnan som var panikslagen. Varken hon eller hennes fästman ville åka ambulans till sjukhuset eftersom de ansåg att skadorna inte var så allvarliga. Sedan den 56-årige mannen utdelat knivhugget och skjutit mot mannen rusande han upp en våning.

Vid 16.30-tiden gick insatsstyrkan, klädda i skottsäkra västar, tillsammans med en hundpatrull in i byggnaden. Efter en dryg timmes letande hittade polisen mannen liggande på golvet i ett rum. Han hade då försökt ta sitt liv genom att skära sig i handleden.

56-åringen fördes i ambulans, kraftigt blödande, till Centralsjukhuset i Kristianstad för att få skadorna omsedda. Läkare bedömde skadorna som lindriga.

Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

Annons

Lars Åström

044- 18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Osby
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons